Övrigt

Hur kan Termisk energi lagras?

Ackumulatorer

En ackumulator är ett slags laddningsbart batteri. Dessa batterier kallas även för sekundära batterier. Namnet ”sekundära batterier” kommer ifrån att elektriciteten inuti ackumulatorn kommer från en sekundär energikälla. I en ackumulator kan elektrisk energi lagras i form av kemisk energi. Ackumulatorer absorberar värme när det finns överskott av energi, och när energi behövs så kan de frigöra den lagrade värme.

Varför är ackumulatorer bra?

Det finns några olika ackumulatorer med olika egenskaper. Nickel-metallhybrid ackumulatorer har hög energitäthet, vilket gör att de kan lagra mycket energi i förhållande till sin vikt. Blyackumulatorer har lång livslängd. Nickel-järnackumulatorer är extremt tåliga i låga eller höga temperaturer.

Vilka nackdelar finns det?

En nackdel med ackumulatorer är deras storlek, de är stora och behöver mycket plats vid installation, speciellt om de ska lagra en större mängd energi. Under lagringsprocessen kan ackumulatorerna tappa en del av värme till omgivningen vilket minskar effektiviteten. Det finns isolering för att minimera förlusterna, men de kan fortfarande försämra prestandan.

Varmvatten/Sand, Fasomvandling

För att kunna lagra värmeenergi i sand så behövs det varmvatten som forsar igenom. Först värms vattnet upp till höga temperaturer med hjälp av värmekällor och lagras sedan i en isolerad tank. Därefter pumpas det varma vattnet in i en behållare fylld med sand. I artikeln, Polar Night Energy från Finland lagrar energi i sand i flera månader säger redaktören ”Polar Night Energy använder elektricitet för att värma upp helt vanlig sand och den värmen kan lagras i flera månader. Det vill säga, man kan ladda sandbatteriet när man har överskott på elektricitet och använda värmen när man behöver den, exempelvis på vintern. Sand har fördelar jämfört med vatten, som ibland lagras i stora termosar. Sanden kan lagra värme upp till 300-1000 grader, jämfört med vatten som klarar 100 grader. Att lagra värme i sand är fyra gånger mer kompakt än vatten.”.

Borrhål i berg/Bergvärme

Borrhålen fungerar så att man borrar djupa hål i berg och backen för att kunna nå djup med höga temperaturer. Sedan med hjälp av värmepumpar så pumpas vätska genom värmer med hjälp av rör som gör vätskan varm. I artikeln Berget som batteri skriven av Göteborgs Universitet skriver de ”I FINLAND gjordes ett försök där två borrhål gick ner till över 6 kilometers djup. Där nere är temperaturen cirka 110 C. Tanken var att pumpa ner vatten i det ena borrhålet som fick infiltrera berget över till det andra hålet där det uppvärmda vattnet togs upp. Men på grund av att sprickorna var så få i graniten behövdes vattnet sättas under ett högt tryck, vilket förbrukade så mycket energi att vinsten av uppvärmningen åts upp. Dessutom finns det risk för att höga vattentryck utlöser jordskalv, vilket skett i flera andra projekt.”.

Så eftersom det finns fördelar med att det drar mindre elkraft så finns det även risker för att det kan vara dålig grund i berget och då behöva överbelasta trycket och då brukas det mer energi.

Finns det nackdelar med bergvärme?

uppvärmningssystem kräver bergvärmesystem regelbundet underhåll för att säkerställa att de fungerar effektivt och pålitligt. Detta kan inkludera service och rengöring av utrustningen samt eventuell reparation eller utbyte av delar vid behov.

Bild genererad av Co Pilot/Bing

Källförteckning

https://sv.wikipedia.org/wiki/Ackumulator_(elektricitet)

Lagring av termisk energi — Jernkontorets energihandbok

Berget som batteri | Göteborgs universitet (gu.se)

Geotermi (sgu.se)

Polar Night Energy från Finland lagrar energi i sand i flera månader (ravarumarknaden.se)

Melvin Lindahl

Oliver Eriksson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.