Övrigt

Elektrisk energilagrig och dess möjligheter

– Skriven av Alfred Mårtensson och William Egerskog

Elektrisk energilagring är ett sätt att lagra energi med hjälp med av el. Det utförs ofta genom kondensatorer eller Supraledande -SMES, DSMES. Men vad är egentligen denna typ av lagring och vad gör man med den? Detta är frågan som vi har ställt oss och det ska svara på idag.

Vad är dagens problem och varför behöver man lagra el idag

Ökningen utav vindkraft och solkraft har ökat beroendet av att kunna lagra energi. Det är för att el från vindkraft och solkraft produceras och används i stunden vilket gör att man inte kan använda den när den mest behövs om man inte lagrar energin. Idag så har vi olika sätt att lagra energi på. Till exempel i ett vattenkraftverk så kan man lagra vatten i dammar för att sedan omvandla det till el när efterfrågan ökar. Ett annat exempel är batterier och superkondensatorer.

Kondensator

I artikeln ”Vad är en kondensator och hur fungerar den” Skriven av ranta88 och publicerad på rantapower.wordpress kan man läsa att. Kondensatorer finns redan och har funnit väldigt länge, ända sedan 1745 då dom uppfanns individuellt av två olika män vid nästan samma tidpunkt. Vad en kondensator är, är väldigt enkelt förklarat. En kondensator är uppbyggd med två plattor som är kopplade till en strömkälla. Plattorna är av samma vikt och storlek mot varandra. Mellan dessa plattor sitter ett batteri som fördelar båda med el. Den fungerar så att all lagring ligger i en platta och när elen sen behövs går den igenom den andra plattan och ut till där elen behövs. Varför man vill ha en kondensator är ifall det kommer ett ström avbrott så är kondensatorn redo att fördela ut el i ett antal sekunder så att elen aldrig slutar gå. Idag så har man endast kondensatorer till väldigt små elnät som tex i din alarmklocka om elen försvinner i några sekunder så kommer en kondensator i den att gå av och fortsätta driva den till elen kommer tillbaka.

Superkondensatorer

I artikeln Superkondensationer – framtiden för energilagring skriven av användaren Distrelec staff på knowhow kan man läsa att en superkondensator är den utvecklade produkten av den normala lilla kondensatorn som helt enkelt är en mycket bättre version som lagrar mera el på ett mera avancerat sätt. Användnings området för en superkondensator kan vara allt från backup energi till vilken elektrisk apparat som helst eller så kan den användas vid väldigt specifika områden som återvinning av bromsenergi för fordon. Eller till så stora saker som att man lagrar el från ett vindkraft när man gör för mycket, och sedan när vinden inte är lika stark så att man kommer ifrån intermittenta strömförsörjningar.

SMES och DSMES

SMES står för Superconducting Magnetic Energy Storage och det är en teknik som används för att lagra energi. Man utnyttjar supraledande material (Material som vid låga temperaturer förlorar all elektrisk resistans) för att skapa kraftfulla magnetfält och lagra elektrisk energi. SMES har en hög effektivitet på över 90%. SMES fungerar genom att man använder supraledande material för att skapa starka och stabila magnetfält i en spole. Sedan omvandlar Elektrisk energi till magnetisk energi och lagras i detta magnetfält när det finns överskott av el. Man kan senare vid behov frigöra den lagrade energin tillbaka som elektrisk energi på ett snabbt och effektivt sätt. Den största fördelen med SMES är att den möjliggör energilagring och frigöring utan större energiförluster.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis så kommer behovet att kunna lagra energi öka i samband med att vind och solkraftsproduktion ökar. Då krävs det nya sätt att kunna lagra energi och tekniker som bland annat SMES. Superconducting Magnetic Energy Storage (SMES) är en avancerad teknik som har stora möjligheter inom energilagringsindustrin.

Källor

Mer förnybar energi kräver ny lagring – Forskning.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.