Algbaserad bioenergi-användning av alger för att producera biobränsle och el, framtidens energiproducent?
Algbaserad bioenergi är en form av bioenergi där man omvandlar alger och framförallt mikroalger till olika former av biobränsle som till exempel biogas och biodiesel. Algerna kan odlas i vattenmiljöer och konkurerar därför inte med andra typer av odlingar. Det som är intressant med alger är deras förmåga att snabbt kunna omvandla koldioxid och solljus till biomassa med hjälp av fotosyntesen. Det är biomassan som man kan senare använda för att göra olika typer av biobränslen inklusive biodiesel, bioetanol och biogas samt andra energirika produkter. Alger har en högre tillväxttakt samt en högre oljehalt än andra grödor man skulle odla på lan för samma syfte. Detta gör alger extra attraktivt.
Men vad egentligen är alger? Alger är en grupp fotosyntetiska organismer som finns i en mängd olika miljöer. Allt från hav och sötvatten till olika typer av fuktig jord. Alger har en hög produktivitet och mångsidighet. De kan odlas i olika typer av vattenmiljöer, sötvatten, saltvatten och till och med avloppsvatten. Det konkurerar därför inte vanliga odlingar och har ingen direkt påverkan på livsmedelsproduktionen. Alger har också potentialen att absorbera stora mängder koldioxid och kan med det fungera som en kolsänka och minska klimatutsläppen. Algerna odlas ofta i stora vattenbassänger eller fotobioreaktorer, fotobioreaktorer är en typ av slutet system som optimerar, ljuset, näringämnena och koldioxidförsöjningen för att kunna få så mycket algtillväxt som möjligt. I och med att alger kan odlas i sötvatten, saltvatten och avloppsvatten så kan man utnyttja oanvändbara resurser medans man samtidigt minskar behovet av färskvatten och gödsel vilket gör alger ännu mer hållbart.
Tyvärr så finns det också en del utmaningar med algbaserad bioenergi. För att kunna skörda, odla och bearbeta alger så behövs det avancerad teknik och investeringar. Vilket kostar pengar och därmed leder till höga produktionskostnader. I nuläget är tekniken som krävs för kommersiell produktion av alger väldigt begränsad och det skulle vara svårt att utvinna alger efter en industriell standard. Alger behöver också näringsämnen och vatten vilket kan ha en påverkan på närliggande ekosystem, det kan också konkurrera med andra industrier i närheten då algerna kan ta upp mycket vatten och land.
I nuläget står inte algbaserad bioenergi för någon betydande andel av Sveriges energiproduktion. Under 2023 producerade vattenkraft 66 TWh (40,5%), kärnkraft producerade 47 TWh (28,8%), vindkraft producerade 34 TWh (20,9%), värmekraft och kraftvärme producerade 13 TWh (8%) och solkraft producerade 3 TWh (1,8%). Sverige producerade under 2023 163 TWh el och algbaserad bioenergi stod då för 0%. I framtiden skulle algbaserad bioenergi nog kunna stå för upp till ca 5-10% av våran elproduktion om Sverige satsar på det men kortsiktigt så kommer vi nog inte använda oss av algbaserad bioenergi då vi skulle behöva investera mycket i det.
Energi som kommer från algbaserad bioenergi kan lagras som biobränsle i form av biogas, biodiesel eller biolja som man kan förvara i tankar. Det kan också lagras som fast biomassa i form av torkade alger med en bra lagringsbarhet om de förvaras där det är torrt och mörkt. Slutligen skulle man i framtiden kunna extrahera vätgas ur vanliga alger med hjälp av olika kemiska processer som till exempel fotosyntes eller andra termokemiska processer.
Algbaserad bioenergi är en energikälla med mycket potential och många fördelar respektive utmaningar. I framtiden skulle den nog kunna komma att stå för stora andelar av världens energiprodukltion, tycker du som läser att detta är något vi här i Sverige bör satsa på eller borde vi investera i andra energikällor?

AI genererad illustration av ”algbaserad bioenergi”
KÄLLOR:
Energiproduktion från alger: en outnyttjad potential – Allt om kärnkraft och kärnavfall
Elproduktion i Sverige – Regeringen.se
Minskad elanvändning och elproduktion under 2023
Microalgae and Artificial Photosynthesis for Renewable Energy – CID Bio-Science