Landbaserade vindkraftverk – Installeras på land och producerar el från vindens rörelse
Landbaserade vindkraftverk är en av de mest hållbara och effektiva lösningarna för att producera elektricitet från förnybar energi. Detta händer genom att omvandla vindens rörelse till el. Det bidrar till en förminskning av koldioxid utsläpp samt en mer hållbar energiförsörjning.
Hur fungerar landbaserade vindkraftverk?
Man brukar säga att vindkraftverk består av tre huvudsakliga delar:
- Rotorblad – fångar vindens energi och börjar rotera.
- Torn – höjer turbinen till den höjd där det blåser mest och starkast.
- Generator – omvandlar den energin till elektricitet
När det blåser så träffar vinden rotorbladen vilket leder till att dom börjar rotera. Vilket driver en axel som är kopplad till generatorn. Generatorn omvandlar energin till elektricitet som efter det överförs till elnät.
Hur fungerar energiformen och vilka för- och nackdelar har den?
Vindkraften är en förnybar energikälla som går ut på att omvandla vindens rörelseenergi till elektricitet genom en generator.
Fördelar:
Den förbränner inget vilket gör att den inte släpper ut någon koldioxid.
Det kostar lite att hålla igång ett vindkraftverk efter själva installationen.
De kan byggas i stora skalor och bidra till minskad användning av de fossila bränslena.
Nackdelar:
Elproduktionen kan variera mycket på grund av hur stark vinden är.
Fåglar och fladdermöss kan skadas.
Vindkraftverk ska skugga åkrar vilket försämrar skörden vilket gör att bönder blir arga och irriterade.
Hur stor del av Sveriges energibehov står vindkraftverken för idag och framtiden.
Under 2024 så bidrog vindkraftverken till 25% av all elproduktion i Sverige och det förväntas växa mycket under de kommande åren. . Prognoser visar att andelen vindkraftverk kan öka kraftigt genom att bygga fler både på land och över havs på de så kallade vindkraftsparkerna. Detta bidrar kraftigt till Sveriges mål att få 100% fossil fri elproduktion till 2040.
För att man ska kunna klara av målet tror man att det måste investeras ytterligare cirka 200 miljarder kronor.
Går det att lagra energin och på vilket sätt?
Eftersom vindkraftverk är väderberonde är det viktigt att det ska kunna lagras för att få en mer stabil elförsörjning. Några ofta använda energi lagrings metoder är:
- Batteri lagring – När produktionen är högre än efterfrågan så behöver energin sparas. Man kan använda sig av batteri lagring vilket innebär att man tar överskottet och lägger det i batterier. Fördelar med denna metod är att den har snabb respons vilket gör att man kan skicka ut energi direkt vid behöv. Nackdelar kan vara att det kostar mycket med batterier och att de har en begränsad livslängd.
- Pump kraftverk – Vid överskottsproduktion pumpas vatten från en lägre till en högre behållare. När mer energi behövs så släpps vattnet tillbaka till den lägre behållaren genom turbiner som genererar el. Denna strategi är väldigt användbar och har testats flera gånger. Metoden har en verkningsgrad på 70-85%. Andra positiva saker med denna metod är den låga miljöpåverkan samt den låga lagrings kostnaden.
- Vätgasproduktion – Överskottet används för att spjälka vatten och producera vätgas som lagras och senare förbränns. Fördelen med detta är att det kan transporteras. Men nackdelen är att den har en låg verkningsgrad som ligger på cirka 60%. Metoden är bra för längre långvariga energibesparingar. Om man inte besparar det så används det som bränsle.