Förnybar energi finns rakt under våra fötter-geotermisk energi!
Vad är geotermisk energi?
Geotermisk energi innebär värmen som finns djupt under jordskorpan som vi kan utvinna som värme eller som el. Jorden består av olika lager som kallas, jordskorpan, manteln, yttre och den inre kärnan. Den inre kärnan är ungefär 5000 grader och vi kan utvinna värme eller el med hjälp av den värmen. Jordskorpan uppbyggd av olika plattor som rör på sig. Dessa plattor kallas för kontinental plattor. När dem rör på sig så kan vulkaner bildas och energin kan utvinnas.
Island ligger mitt emellan två plattor. Detta gör att magma flyter upp och värmer vattnet. Det varma vattnet bilder det vi kallar för gejsrar. Många på Island använder dessa gejsrar för att värma sina hus. Runt 90% använder geotermisk energi för att värma upp sina hus och runt 13% av all el är producerad av geotermisk energi. Sverige använder inte geotermisk energi på grund av vart vi ligger på våran kontinentalplatta.
Fördelar och nackdelar
Geotermisk energi är en förnybar energi, men det finns visst minimal utsläpp. Däremot så är det mycket mer hållbart och bättre för miljön än fossila bränslen. Det finns dock vissa nackdelar med geotermisk energi. Energin i teorin är mycket och förnybar energi men det är svårt att utvinna den. Man måste borra djupt om man vill nå det och vissa platser är bättre än andra beroende på vart man ligger på kontinentalplattorna. Island ligger mycket bättre till och har mer nytta av att utvinna geotermisk energi till skillnad från Sverige som ligger långt in på en platta. På de ställen där det finns vulkaner och där energin kan utvinnas så är en del skyddad av ett naturreservat just för att det finns vulkaner och att naturen är annorlunda. Dessa anledningar gör det svårare att utvinna geotermisk energi men inom teorin så är det ett bra val för energi i framtiden.
Går det att lagra och spara?
Värme som kommer ifrån geotermisk energi är svår att lagra. Men man skulle kunna utvinna el genom värmen. Däremot så används geotermisk energi mer till uppvärmning än att förse el till husen. I dagens läge där geotermisk energi används i liten skala så är det heller inte värt det att lagra och skicka energi till andra ställen så som vattenkraft och vindkraft kan förse hela städer med el.
Källförteckning:
- Dag kättström. Geotermisk energi – så fungerar det | El.se (senast uppdaterad 18-11-2019) hämtat 07-03-2025
- Carsten Ryytty Vulkaner | Geografi | SO-rummet (senast uppdaterad 12-11-2024) hämtat 07-03-2025
- Åke Johansson/Naturhistoriska Riksmuseet. Hämtat 07-03-2025
- Linn Winge 🇮🇸 Islands natur gör det möjligt att använda 100% förnybar energi (06-01-2021) hämtat 07-03-2025
- Geotermisk energi – Wikipedia hämtat 07-03-2025