Övrigt

Solceller

Sverige använder väldigt mycket vattenkraft, kärnkraft, solceller, bio och vindkraft. Under 2021 producerades 166 TWh el i Sverige. Elproduktion består till största del av vattenkraft och kärnkraft. Tillsammans svarar de för tre fjärdedelar procent av den totala produktionen av el. Resten produceras med bland annat vindkraft, kraftvärme och kondensvärme.

Solceller har sina positiva sidor samt det finns negativa, om man kollar på en av de bästa positiviteter så är det att det inte är något utsläpp. Tänker man på naturen så är det by far bättre för kärnkraft släpper ut väldigt mycket koldioxid som är dåligt för naturen. Man kan även ta upp vindkraftverk, det är ett stort hot för fåglar. Det kan göra en väldigt stor skillnad för naturen. Jag tycker personligen att man borde se ut för naturen eftersom Sveriges viktigaste resurskälla är ju själv klart träd som kommer från våra skogar. Om man kollar på den negativa sidan så kostar solceller väldigt mycket, det kan ta för mycket plats och så kan solen bli en bristvara, batterilagning kan vara dyrt osv.

Enligt energimyndigheten.se står det att solpanelernas livslängd är 25–30 år och är naturligt för att den inte gör ljud vilket leder till att det inte stör tillskillnad till vindkraftverk. Idag i Sverige så används olika energikällor men en av de största är ju då vattenkraftverk och kärnkraftverk. Enligt ekonomifakta.se så står det att Tillsammans svarar de för tre fjärdedelar procent av den totala produktionen av el. Resten produceras med bland annat vindkraft, kraftvärme och kondensvärme.

Kostnader

Om man kollar på kostnader så står det på sveasolar.com Börja med att utgå från hushållets årliga elförbrukning (i kWh). Om ert hushåll förbrukar 5000 kWh per år motsvarar det cirka 5 kW. Utgå sedan från att solceller i snitt kostar 17 000 kr per installerad kW (inklusive moms). En investering av solceller skulle i detta fall kosta cirka 85 000 kr.

https://sveasolar.com/se/solceller/kostnad-och-bidrag/

Det kan ju självklart vara dyrt men det är samtidigt en investering, alltså man får pengar tillbaka och det brukar vara stora summor.

Framtiden

Enligt eon.se så står det att Solceller är en investering för framtiden. Du sparar pengar samtidigt som du medverkar till ett renare energisystem. Du säljer förnybar el som i sin tur gör att det produceras mindre fossil el i systemet, så du blir verkligen del av en kollektiv lösning.

https://www.eon.se/solceller/varfor-solceller/solkraft

Det är även smart att investera in på solceller eftersom man får pengar för det alltså när det blir extra el så får man betalt för det, och det leder även till att det blir bättre för naturen än att använda sig av kärnkraftverk.

Nackdelar

No sun no fun

För att solenergin ska fungera optimalt måste solen skina. Molniga dagar genererar dock en viss mängd solenergi, men den mest effektiva är klar solenergi. Men solpaneler kan som sagt fungera under alla förhållanden, men inte optimalt, och kan då kompletteras med alternativa värmekällor. Det finns många olika konstruktioner och lösningsstrukturer som kan kombineras med solvärme för miljövänlig energiåtervinning. Därför kan molniga dagar vara dåliga för solenergin.

Elproduktion under vintern

När det kommer till energiproduktion från solenergi är det stor skillnad mellan sommar och vinter. Energin som produceras på sommaren är sju gånger så stor som på vintern. Av denna anledning kombineras solvärmesystem ofta med andra typer av värmesystem, såsom värmepumpar, pellets eller vedpannor. Solceller är dock mer effektiva på vintern eftersom mer energi kan utvinnas ur solstrålningen när solcellerna är svalare.

Fördelar

Egen Produktion

När du väljer och implementerar solenergi kan du generera din egen el. Det gör att du inte kommer att påverkas av den förväntade höjningen av elpriserna. Många villatak i Sverige har tillräckligt med utrymme för solceller att generera solenergi för att möta sommarens energibehov. På vintern, när solinstrålningen eller isoleringen, som det också kallas är låg, producerar den bara en sjundedel av den energi som kan produceras på sommaren, per dag, vilket betyder att du måste få den från det allmänna nätet. Men dessa kostnader kan till stor del kompenseras genom att sälja överskottsel under sommaren, beroende på din elnätsleverantör.

Prisökning på ditt hus

Att välja solenergi anses vara en förbättring av ditt hem och kan lägga till det totala värdet på din villa. Det gör det mer attraktivt för potentiella köpare om du är intresserad av att sälja din bostad i framtiden. Genom att lägga till solpaneler kan du förbättra din fastighets energianvändningsstandarder. Du har då möjlighet att utföra en energibesiktning för att få ett energicertifikat, vilket ger villan ett energieffektivitetscertifikat i huset.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.