EnergiÖvrigt

Vattenkraftverk, hur bra är det?

Vattenkraftverk är en av de största förnybara energikällorna i hela Europa och är den största el källan i Sverige. Här i Sverige så äger vi och driver hundratalsvattenkraftverk. Idag i Sverige så kommer 45% av elen från Vattenkraftverk, det står för nästan hälften av Sveriges energiproduktion. Vattenkraft är den energin som kommer från vatten i rörelse, ofta strömmande vatten. I ett vattenkraftverk så utnyttjar man vattnets lägesenergi genom att låta den strömma genom en vattenturbin från en högre punkt till en lägre.

Hur fungerar vattenkraftverk?

Jamtkraft.se säger att solen driver kretsloppet. Vattenångan stiger ur sjöar och hav och sedan faller som snö eller regn, Vattnet samlas upp och rinner tillbaka mot havet. Vattenkraft har damm som fångar vattnet och lagrar det. När vattenkraftverket körs så öppnas dammens luckor, vattnets leds ner till en turbin med blad som snurrar av vattnets kraft. Det gör om rörelseenergin till el som sedan skickas i kraftledningar till elnätet.

Fördelar och Nackdelar? Miljövinster?

Vattenkraften har många fördelar. Unisep skriver att vattenkraft släpper nästan inga utsläpp och klimatgaser. Vattenkraftverk ger oss förnybar energi för att vattnet inte förbrukas utan kommer tillbaka som nederbörd. Det betyder att vi kan få el direkt från vattnets kretslopp.

Eftersom vi kan lagra vatten i magasin och matcha elproduktion med elbehov är vattenkraften mycket flexibel.

Vattenkraftverk är bra för att den är en effektiv energikälla och en förnybar energikälla. Den är relativt billigt att bygga och dessutom hållbart. Vattenkraftverk ger en stor mängd energi. Energin som vi får från vattenkraft kan regleras (beroende på mängden regn).

Nackdelarna med vattenkraftverk är att det blir stora förnedringar i vattenförhållandena och konflikter kan komma upp när man reglerar en flod som går igenom flera länder. Vattenkraftverk kan förstöra till många varelser bland annat fisk som Lax, öring, och asp.

Jämförelse mellan Vattenkraftverk och Kärnkraftverk? Hur stor förändring ger Vattenkraftverk? Skillnad på tillverkningskostnad?

Enligt Uniper Kärnkraftverk är en annan stor el källa i Sverige men även i hela världen. I Sverige så står kärnkraftverk med 30% av Elen som vi får. Kärnkraftverk är bra för att det ger oss en stor procentenergi men det finns även nackdelar med den och det är en farlig energikälla. Kärnkraftverk släpper ut många gaser och utsläpp som är dåliga till miljön och jorden. Kärnkraftverk kostar mycket mer än vattenkraftverk och har höga byggnadskostnader.

Kärnkraftverk är bra för att den inte är beroende på väder för att kunna fungera som till exempel vindkraftverk eller som vårt exempelvattenkraftverk den behöver inte att vattnet rinner bra för att kunna fungera det är oberoende på väder. Enligt eon.se år 2020 så producerade Vattenkraftverk över 71 TWh medan kärnkraftverk producerade drygt 47 TWh.

Nyteknik.se skriver att nybyggd vattenkraftverk kostar ungefär 15,6 öre per kWh medan kärnkraft kosta upp till 1 krona per kWh. Det finns totalt 6 kärnkraftverk i Sverige medan det finns ungefär 2000 vattenkraft i hela Sverige. Ett kärnkraftverk producerar mer el än en vattenkraft så det behöver fler vattenkraft för att nå upp till energin som en kärnkraft producerar.

När man kollar på statistisk så kan man se att det är billigare med vattenverk och man får mer el från det men även så är det förnybart och bättre för miljön. Men det tar fler vattenkraftverk för att uppnå en idealisk el procent medan att det tar mindre kärnkraftverk för en lika stor procent.

Finns det faror och problem med vattenkraftverk?

Det finns några skador med vattenkraftverk och de mesta är inom djurlivet i hav och sjöar. WWF.se säger att Naturligt strömmande vatten är ganska ovanligt idag i Sverige och det beror på att vi har byggt dammar och andra hinder i våra vattendrag.

Vattenkraft står för stora del av dem negativa påverkan på många vattenlevande arter som till exempel fiskar som Lax, öring, och asp. Många djur är beroende av strömmande vatten. Vattenkraftverk påverkar sötvattenekosystemet kan ändra på vattenflödet och blockera vägar för migrerande arter och fisk nämner WWF.se

Hinder i vattnet kan göra så att fisk får svårare att hitta platser där dem kan föröka sig och hitta födda. Näring balansen i vattensystemet ändras som leder till att även miljön vid kusten påverkas.

Hur stor potential innebär vattenkraftverk?

Vattenkraft är den billigaste gröna elen. Vattenkraften är också den mest använda förnybara energikällan i Sverige och den står idag för ca 45% av den svenska elproduktionen. Vattenkraft har växt på ett stort sätt i Sverige, enligt Energifortagen.se idag har vi cirka 2 000 vattenkraftverk. Vattenkraft har en stor potential i Sverige för att vi har många älvar och strömmar där vi kan installera vattenkraftverk. Energifortagen.se säger också att år 2011 inventering kom fram till att den potentialen för vattenkraft i Sverige är cirka 95 TWh el i årsproduktion, 65 TWh används idag. Det innebär en ytterligare teknisk potential på 30 TWh.

Bildkälla: Liggraphy från pixabay

Källor:

Så fungerar vattenkraft | Jämtkraft (jamtkraft.se) (2022-06-03)

https://alvraddarna.se/fakta/om-vattenkraft/#:~:text=Idag%20finns%20det%20cirka%202.100,finns%20minst%2011.000%20dammar2.  (2022-06-03)

potential-att-utveckla-vattenkraften.pdf (energiforetagen.se) (2022-06-03)

https://www.energiforetagen.se/energifakta/elsystemet/produktion/vattenkraft/ (2022-06-03)

https://www.wwf.se/sotvatten/vattenkraft/#:~:text=Vattenkraftverken%20p%C3%A5verkar%20s%C3%B6tvattenekosystemet%20och%20utarmar,och%20syres%C3%A4ttningen%20av%20botten%20p%C3%A5verkas. (2022-06-03)

Så produceras el i ett kärnkraftverk | Uniper (2022-06-03)

https://www.nyteknik.se/energi/vattenkraft-billigast-br-br-aven-som-nybyggd-6443345#:~:text=Medan%20nybyggd%20vattenkraft%20kostar%2015,%C3%B6ver%201%20krona%20per%20kilowattimme.&text=Efter%20vattenkraften%20%C3%A4r%20k%C3%A4rnkraften%20och,h%C3%B6g%20som%20f%C3%B6r%20nybyggd%20vattenkraft. (2022-06-03)

https://www.uniper.energy/sv/sverige/om-uniper-i-sverige/fordelar-med-vattenkraften#:~:text=Vattenkraften%20har%20m%C3%A5nga%20f%C3%B6rdelar.,nederb%C3%B6rd%20%C3%A4r%20vattenkraften%20%C3%A4ven%20f%C3%B6rnybar. (2022-06-03)