Övrigt

Populära solceller

I dagens samhälle så blir solceller ett mer och mer populärt energialternativ, enligt Energi företagen så kom 4% av Europas energi från solceller.

Installation av solceller kan kosta mellan 20 000 ~ 40 000kr per anläggning och det kan ta runt 10 ~ 25 år för solceller att betala av sig själva, beror på var dom sitter på ett optimalt ställe.

Solceller har påverkan på naturen när dom skapas, lagas samt återvinns. När solcellerna inte funkar längre och ska återvinnas, så har bolagen ansvar hand om dem. I Frankrike så finns det världens första återvinningsanläggning gjord endast för solceller. 

Det är en ca 25 ~ 30 års livs tid på solceller, det kan vara ett problem för att då måste man göra nya konstant. Det finns också en ökad risk på brand på grund av slarvfel, i 2016 så installerades ett par solceller fel och orsakade en brand. Under vintertiden så skapar solceller näst intill ingen energi, vilket kan vara ett problem i delar där det till exempel snöar mycket.

Om man jämför solkraft med vattenkraft så har solceller en mycket mindre långvarig påverkan på den omringande miljön. Solceller har påverkan när man bryter material och återvinner dem, medan vattenkraftverk har en större påverkan på omgivningen. Det kan förstöra habitat för omgivande både djur och fiskar. Dock så har ett vattenkraftverk en livslängd på 45 – 50 år jämfört med solcellers 25 – 30 år.

 Jag skulle säga att det finns enorm potential med solenergi, Enligt Naturskyddsföreningen så ändvänder nästan inget av vad solen ger, vi skulle kunna använda runt 10 000 gånger mer än vad vi gör nu samt så är tekniken inom solceller ung jämfört med andra äldre metoder som kolkraft.

Bildkälla: https://pxhere.com/sv/photo/1089490

Källor:

1 https://www.naturskyddsforeningen.se/faktablad/hur-fungerar-solceller-och-solfangare/

2 https://www.brandskyddsforeningen.se/tidningen-brandsakert/artiklar/overskuggande-risker-med-solceller/

3 https://www.energimyndigheten.se/fornybart/solelportalen/lar-dig-mer-om-solceller/solcellers-miljopaverkan/

4 https://www.energiforetagen.se/statistik/energi-i-varlden/

5 https://www.reuters.com/article/us-solar-recycling/europes-first-solar-panel-recycling-plant-opens-in-france-idUSKBN1JL28Z

6 https://www.wwf.se/sotvatten/vattenkraft/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.