Energi

Vad är vattenkraft?

Vattenkraft är en typ av förnybar energi som men hjälp av en kraftig ström med vatten får stora turbiner att snurra vilket genererar ström. Vattenkraften är förnybar för att vattnet inte försvinner i processen då det istället rinner ut på andra sidan.

Taget ifrån länk

Hur stor förändring gör det?

Vattenkraft VS Kärnkraft; vattenkraft och kärnkraft använder sig både av turbiner för att producera el. Vattenkraft använder sig av rinnande vatten för att få en turbin att snurra medans kärnkraften använder sig av värmen producerad av atomer för att få vatten till ånga vilket i sin del snurrar en turbin. I fjol använda Sverige sig av med 166 TWh med el vilket 70,6 TWh stod vattenkraft för och 51,0 TWh var av kärnkraft. Läs mer här [Länk].

Då kan man kanske tänka sig att vattenkraft är bättre än kärnkraft; men självklart har både sidorna positiva och negativa delar. Vattenkraften producerar mer el men det finns dock över 2000 vattenkraftverk i Sverige mot de 6 kärnkraftverken vi har. Svenska vattenkraftproduktionen får dock 98% av elen ifrån de 250 största kraftverken.

Kärnkraft låter då bättre än vattenkraft om man bara kollar på produktionen men vi måste kolla på hela bilden. Kärnkraftverket i Oskarshamn kostade 15 miljarder 1985 (35 miljarder idag)

foto Rasmus Gårdman

För och nackdelar med vattenkraft

Som vi vet är vattenkraft en förnybar energi källa, men vilka för och nackdelar har vattenkraft?

Vattenkraften använder sig av vattnets biologiska kretslopp för att fortsätta fungera och producera el. Efter vattnet då har åkt igenom kraftverket och färdats ner för ån eller floden så avdunstar det när det blir varm och färdas då med vinden tillbaka upp till början av floden för att börja om processen. Läs mer om vattenkraft här [Länk]

Vattenkraftverken släpper heller inte ut någon CO2 (koldioxid) ut i atmosfären som försämrar växthuseffekten och höjer tempratturen på jorden.

Priset på ett nytt vattenkraftverk är relativt svårt att säga men man säger att ett nytt vattenkraftverk kostar ca 55 öre kWh jämfört med kärnkraft som kan kosta upp mot 1 krona per kWh i Europa. Den stora nackdelen för vattenkraft är hur man förstör den naturen som man bygger vattenkraftverk vid. Strömmande vatten är där många av våra fiskar fortplanterar sig. Fiskar som Lax, öring, och asp är beroende av strömmande vatten. Då många av Sveriges vattenkraftverk drivs på tillstånd som var skrivna för över 100 år sedan så är säkerheten för djurlivet relativt dåligt. 2019 skrev dock Sverige en ny lagstiftning som säger att kraftverkens tillstånd ska tittas över och säkras, vilket kan förhoppningsvis hjälpa strömmarnas ekosystem.

Sammanfattning

Vattenkraften är Sveriges största energikälla som har både positiva och negativa delar, självklart är den förnybar och ett bra alternativ för att hjälpa med växthuseffekten men det är också dåligt för att det förstör det område som man bygger de i. Vattenkraften i Sverige är väldigt väl optimerad för att vi har väldigt många älvar och strömmar och det är därför 45% av svenska elen kommer ifrån vattenkraften.

Ett svar på ”Vad är vattenkraft?

  • Väldigt informativ text
    Mycket bra jobbat!

    Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.