Övrigt

Energi – Vattenkraft

Idag står Sveriges vattenkraft för ca 39% av all energi i vår nation. Detta innebär alltså att Vattenkraft ger lika mycket energi som kärnkraft.

Om vi jämför vattenkraft med vindkraft så skapar vindkraft ljud och kan störa djurliv medan vattenkraft innebär att vi måste bygga saker såsom dammar & detta påverkar ekosystem. Sedan när man tar en damm ur bruk så är det svårt att återställa ekosystemet som det var innan. Sedan producerar vindkraft runt 17% av all Sveriges el medan Vattenkraft gör hela 39% av all el i Sverige.

Att tillverka ett vindkraftverk kostar ca 40 miljoner SEK med elnät, vägar & anläggningsarbeten inkluderat.
Medans att tillverka vattenkraft kostar befintligt mycket mer, Men samtidigt är det den billigaste gröna elen till skillnad med hur mycket el vattenkraften producerar

Miljönspåverkan av ett vindkraftverk är inte minimalt men det är långtifrån livshotande. Då vindkraftverk skapar så pass höga ljud att det stör djurlivet och tvingar djur att flytta. Ett vattenkraftverk däremot skadar hela ekosystem, när du bygger en dam skadar du marken omkring & skadar djurlivet (särskilt fiskar). Men det positiva med detta är att ingen av dessa 2 påverkar klimatet Tillskillnad från olja & kol.

Faror med ett vattenkraftverk kan vara om de är dåligt byggda eller dåligt reparerade. Då kan de gå så illa att de kollapsar. Då är det flera miljoner kubikmetervatten som forsar ut & plöjer undan allt i sin väg, alltifrån träd till hus. Folk uppåt till i Sverige kan bo nära älvar & floder som är kopplade till vattenkraftverk. Om ett vattenkraftverk då spricker så är det bara att säga hejdå för husen. Vattenkraftverk olyckor är livsfarliga.
Vindkraftverk kan också ha förödande olyckor. Men de är sällan de har skett olyckor där folk har omkommit.

Vattenkraftens potential är stor. Vatten finns princip överallt i Sverige. Dagens turbiner är effektiva, men vi kan nog vidare utveckla tekniken inom turbinerna så att man kan skaffa ännu mer energi samt att göra det till en billigare kostnad.
Sedan finns det ju bara ett visst antal älvar i Sverige, och jag tror inte att vi är så pass moderna att vi skulle kunna börja terraforma floder ännu utan att det skulle kosta miljarders miljarder. Men kanske att vi i framtiden, säg 500 år kan ha nått så långt att vi kan terraforma älvar utan något större mänskligt arbete krävs.

Källor:

Vattenkraft – vattenkraftverk – läs mer fakta här – Vattenfall

hVattenkraftverk – Hur fungerar vattenkraft? | fortum.se

Hur fungerar vattenkraft? – Naturskyddsföreningen (naturskyddsforeningen.se)

Bildkälla:

https://www.pexels.com/sv-se/license/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.