Övrigt

Energi – Vindkraft

Vindkraften är en av Sveriges ledande energiresurser

Vindkraften bidrar med ungefär 16% av Sveriges energiproduktion, vilket betyder att det är en mycket stor del av energiproduktionen.

Vindkraften är inte riktigt lika stor som vattenkraften är i Sverige. Vattenkraften står för 39% av energiproduktionen i Sverige jämfört med vindkraften som står för 16%. Vattenkraft är en av de billigaste energiproducerarna medan vindkraft är mycket dyrt, för det kostar väldigt stora mängder pengar att bygga ett vindkraftverk.

Vindkraften är ganska miljövänlig och förstör inte omgivningen eller stör de personer som bor i närheten speciellt mycket, självklart så kan det störa lite men inte något fruktansvärt. Vattenkraften däremot kan vara i vägen för djurliv och förstöra omgivningen till en viss grad. Men det största problemet är nog att det kan påverka ekosystemet.

De faror och problem med metoderna är att de kan påverka ekosystemet och alla djur, det finns många som säger att vindkraftverk dödar många fåglar fast det egentligen inte är så överdrivet många fåglar som dör. Ett annat problem är att människor kan bli störda av vindkraftverket eftersom det är stort och kan låta en del. Problem med vattenkraften är att ekosystemet påverkas negativt och kan vara i vägen för många djur som bor nära vattendrag.

Jag skulle säga att vindkraften har en stor potential kanske inte störst och inte minst men det är ett bra val inom energiproduktionen. I framtiden kan man börja bygga vindkraftverk ute i vattnet, det har börjat bli mer populärt nu på senare år. Men om man expanderar och bygger fler så kan man utvinna väldigt stora mängder energi, eftersom vinddraget ofta är starkare ute vid havs. Man skulle också kunna göra vindkraftverken av mer miljösmarta material och förbättra turbinerna så de snurrar lättare och enklare tar upp energi.

Källor

Fakta om vindkraft – Svensk Vindenergi

Hur fungerar vindkraft? Fakta om vindkraft – Naturskyddsföreningen (naturskyddsforeningen.se)

Elproduktion – Ekonomifakta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.