AI - Artificiell Intelligens

AGI – Artificiell generell intelligens

Artificiell generell intelligens är ett hypotetiskt AI som uppvisar människo-lik intelligens, alltså ett AI som klarar av att utföra vilken intellektuell uppgift som en människa kan utföra. De mest noterbara egenskaperna hos AGI är medvetande, förnuft och självmedvetande. Men hur skiljer sig AGI från ett vanligt AI?  Ett vanligt AI är nog det som de flesta tänker på när de hör ordet AI, en mer utförlig term är snävt AI. Det är ett AI som kan utföra specifika uppgifter med människo-lik intelligens, medan AGI innefattar vilken uppgift som helst. Det är därför det kallas för generellt.

AGI idag

Som sagt innan så är i dagsläget AGI bara hypotetiskt och det är inte något som existerar idag. Det sker dock mycket forskning om området över hela värden, av många olika forskare både från företag och universitet. Innan vi fortsätter är det viktigt att ha i åtanke att även de mest optimistiska förutser att AGI är flera decennier borta i nuläget. Många tror även att AGI aldrig kommer att uppnås. Eftersom mycket forskning i området sker av forskare beroende på R&D pengar och det är svårt att veta hur lönsamt AGI är har forskningen stagnerat något på senare tid.

Den största limiteringen i dagsläget är hårdvara. Ett sätta att skapa AGI är genom att simulera en människas hjärna, problemet är dock att en människohjärna innehåller miljarder neuroner medan en superdator i dag högst kan simulera några miljoner neuroner.

Faror kring AGI

En annan anledning till att forskningen har stagnerat är på grund av att konsekvenserna av ett AGI är svåra att förutsäga och många noterbara personer som Elon Musk, Bill Gates och Stephen Hawking har uttryckt oro för vad ett fungerande AGI kan leda till. Den här stigmatiseringen har lett vidare till att AGI inte har varit ett särskilt hett område att investera i. Eftersom ett AGI aldrig har konstruerats kan man bara spekulera i de konsekvenser som skulle kunna uppkomma. Många forskare tror till och med att AGI kan leda till mänsklighetens förintelse. Det kan låta väldigt dystert men det beror på att man som sagt vet väldigt lita om AGI. Den största anledningen till att många är pessimistiska till AGI är på grund att vi inte vet ifall AGI kommer att bygga mer komplexa AI än vad vi människor kan förstå. Det skulle kunna leda till förödande konsekvenser eftersom vi inte längre är i kontrolls.  

Fördelar med AGI

Det finns dock inte bara negativa konsekvenser med AGI, speciellt ifall vi människor förstår vad det är vi gör. Eftersom AGI kan utföra precis samma uppgifter som vilken människa som helst skulle AGI kunna ta över stora delar av samhället och låta människorna göra precis vad de vill i stället för att jobba. Att lyfta bort ett stort ansvar på människorna och ge det till AI skulle kunna medföra en guldålder för människorna. Ett AGI skulle även som sagt kunna konstruera mer avancerade AI bortom vår förståelse, så kallad ”super intelligence” vilket kan ha positiva konsekvenser.

Källor

https://en.wikipedia.org/wiki/Artificial_general_intelligence
https://en.wikipedia.org/wiki/Existential_risk_from_artificial_general_intelligence
https://sv.wikipedia.org/wiki/Artificiell_intelligens#Artificiell_generell_intelligens
https://www.mygreatlearning.com/blog/artificial-general-intelligence/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.