AI - Artificiell Intelligens

AI på Facebook

Bilden är hämtad från Kambria.io tryck på länken för att läsa artikeln bilden är hämtad från.

AI eller artificiell intelligens som det egentligen heter är en uppfinning där datorer och maskiner är skapade för att efterlikna oss människor. Datorerna eller maskinerna är tänkta att kunna fatta egna beslut, förstå saker och utvecklas på egen hand.

En sak som människan använder AI till är Facebook. Facebook koncernen använder AI till en mängd olika saker bland annat:

Prioriteringar av inlägg och reklam

AI maskinerna väljer ut relevanta inlägg och annonser som de tror att personen kommer tycka om och visar de inläggen högst upp i flödet. Detta baseras på vad maskinerna anser är dina krav genom att bl.a. förstå dina texter. Fördelen med detta är att läsaren får upp de mest intressanta inläggen och slipper scrolla massor för att hitta något kul. Nackdelen är att maskinen inte alltid har rätt och man missar ofta många intressanta inlägg.

Översättningar av inlägg

En annan grej Facebook använder AI till är att översätta inläggen till det valda språket läsaren har. Väldigt smart grej av Facebook då det blir mycket roligare upplevelse på Facebook eftersom man slipper överföra texten till en annan översättningsapp. Jag tycker att detta är en jättebra grej om det hade fungerat som det ska men översättningarna blir inte alltid jättebra men det går ändå och tyda ungefär vad det står.

Analysera inlägg

Facebook använder även AI för att analysera och ta bort inlägg som anses innehålla dåliga saker som inte hör hemma på plattformen. Detta kan vara till exempel nakenhet, våld, terrorism, hat, skräppost, fake konton och förebyggande av självmord. Ain hittar till exempel fake konton som är skapade för att ge virus och tar bort de kontona.

Fördelarna med att de använder AI så mycket är att de lättare och snabbare kan göra plattformen bättre. Till exempel så får man upp mer relevanta inlägg som gör det roligare att använda appen. När det kommer till att Ain raderar inlägg är det bra eftersom om människor skulle sitta och radera all skräppost skulle de behöva ha massor anställda och mer tid. Nackdelarna med AI är att Ain ibland kan ta bort inlägg som egentligen inte är skräppost och att vi inte alltid får upp de inlägg vi vill få upp och vi missar en del som vi hade velat sett.

Plattformen Facebook använder alltså AI till många olika saker och det här var bara några. Jag tycker att de använder Ain till rätt saker och jag tror att det gör plattformen mycket bättre och säkrare.

Faktan i denna artikel är hämtad från Itchronicles och Kambria.io tryck på länkarna för att läsa mer ingående om faktan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.