AI - Artificiell IntelligensFordon och materialFordon och MiljöFordonssäkerhetInfrastrukturSensorerSmart samhälleTeknikTransport och fordon

AI & Bilar

“Självkörande bilar” är framtiden, det vet alla. Men vad är en självkörande bil?

Självkörande bilar styrs av AI (Artificiell Intelligens), bilens dator får in information om omgivningen och gör sedan beslut utifrån informationen. Än så länge har vi inte en helt självkörande bil. Det finns sex nivåer av självkörande. En av de mest kända biltillverkarna när det kommer till autonoma fordon är Tesla. Oavsett vad som sägs om Tesla och deras bilar ligger deras autonoma förmåga på nivå två. Elon Reeve Musk, Teslas VD, har gått ut och sagt att deras bilar kommer ligga på nivå fem innan slutet av 2021. Oavsett vad Elon säger kommer det ta många år innan vi får en fullt självkörande bil.

Okej, självkörande bilar är coola, men varför?

Det finns många fördelar med självkörande bilar. Vi måste inse att vi människor är värdelösa på att köra. Om AI skulle sköta körandet skulle olyckor och förluster ske mycket mer sällan. Däremot den största skillnaden kommer bli trafiken eftersom det inte direkt kommer finnas någon. Anledningen till att trafik och trafikstopp sker är vi människor. Självkörande bilar kan kommunicera direkt med varandra vilket betyder att fordonen inte behöver blinkers och tutor, det kommer inte heller behövas några trafikljus i korsningar då fordonen kan kommunicera direkt med varandra.

Däremot är inte allt frid och fröjd med självkörande bilar.

Det finns många hinder med självkörande bilar, och tyvärr kan inte alla lösas. Det största problemet med AI är att den måste bli lärd precis allting. Ett extremt exempel är den eviga frågan om bilen ska köra över barnet eller pensionären. Ett till problem är dataintrång eller ”hacking”, kriminella kan få bilar att krocka in i varandra och även människor. De kan även låsa in personer i bilar och kräva lösensummor. Några problem som inte pratas om lika ofta är ökad alkoholkonsumtion då du lättare kan komma till och från krogen, något jag är oroad över är arbetslöshet. Chaufförer, mekaniker, bärgare, ambulanspersonal, trafikledningspersonal, biltillverkare och så vidare.

Artikelomslag: https://www.flickr.com/photos/mikemacmarketing/45077164482/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.