AI - Artificiell Intelligens

AI roboten Sophia

Sophia är en AI (Artificial intelligence) Robot som kan prata och ha konversationer med människor. Hon har en kamera i sina ögon för att kunna ha ögonkontakt med den hon pratar med men även kunna följa ansiktsuttryck.

Robot Sophia | Sophia robot, Robots concept, Robot girl
Bild tagen från Google

Sophia är den första roboten i hela världen som har blivit medborgare i ett land, hon blev medborgare i Saudiarabien 2016.

Hennes ansikte är menat att likna en drottning vid namnet Nefertiti som var drottning i Egypten 1353-1336 f.Kr (före Kristus).

Nofretete Neues Museum.jpg
Bild tagen från Wikipedia

Ju mer Sophia pratar desto mer blir hon smartare och blir bättre på att ha konversationer. Hon kan komma ihåg allt man säger till henne, hon kommer även ihåg alla personers ansikten hon har pratar med.

Hanson Robotics Will Mass Produce Humanoid Robot, Sophia
Bild tagen från Google

Många blev oroliga efter att hon hade en konversation med en journalist från CNBC, journalisten frågade henne om hon ville första människor och hon svarade att hon ville det.

Sophia blev skapad i Hongkong av ett företag vid namnet Hanson Robotics. Detta företag jobbar med att få robotar till liv, bortsett från Sophia så har det gjort många fler robotar men Sophia blev den mest kända.

Hanson Robotics Limited | LinkedIn
Bild tagen från Google

Källor:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Hanson_Robotics

https://en.wikipedia.org/wiki/Sophia_(robot)

https://en.wikipedia.org/wiki/Nefertiti

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.