AI - Artificiell IntelligensDatorteknikSmart samhälleTeknik

AlphaGo – AI

Mellan Onsdagen den 9:e och Tisdagen den 15:e Mars 2016, spelade världsmästaren Lee Sedol mot ett datorprogram i det kinesiska brädspelet Go. Det var ett stort event då ingen trodde att datorprogrammet AlphaGo kunde så en världsmästare. Experter trodde att programmet behövde ytterligare 5 år av träning och utveckling för att kunna slå en världens bästa Go spelare. De hade fel.

How Google's AlphaGo Beat Lee Sedol, a Go World Champion - The Atlantic
Lee Sedol som spelar mot programmet AlphaGo.

AlphaGo utvecklades av Deepmind just för att spela Go. Under Oktobern 2015 blev AlphaGo det första programmet någonsin som kunnat vinna över en professionell Go-spelare, Fan Hui. Programmet använder en kombination av maskininlärning, en Monte Carlo tree search algoritm och massor av träning mellan maskin och människan. Michael Redmond, som lade AlphaGo’s drag mot Lee Sedol, påpekade att det kändes som att programmet spelade mer aggressivt mot Lee än när de spelade mot Fan.

Själv matchen varade 5 omgångar, de första tre matcherna gav Lee upp, många började tvivla på om Lee kunde vinna mot Alphago, men den fjärde matchen vann Lee Sedol och Alphago gav upp. Lee förvirrade programmet med en extrem strategi (amashi) Alphago varken spelade med eller var van med, eftersom den fördrog Souba Go. Därefter vann Alphago den femte omgången. AlphaGo har hyllats enormt som en milstolpe inom utvecklingen av artificiell intelligens.

Men vad betyder detta för mänskligheten? Såklart är Alphago en enorm milstolpe inom artificiell intelligens, och om det fortsätter i denna takt kan AI säkert utföra arbete som skulle vara svårt för människan eller ta lång tid för människan att göra. Exempel på sådana grejer kan vara självstyrande bilar, mer exakta medicinska diagnoser, de är tillgängliga 24/7 mm.
Det finns massor av sätt AI kan vara till stor hjälp, men det finns även risker.

Riskerna/nackdelarna med AI är att eftersom de är så komplexa är de verkligen dyra att tillverka, dessutom behöver maskinerna repareras och underhållas. Ju mer AI ersätter våra jobb, kan de även göra oss människor latare än vad vi redan är, robotar har även svårt för att tänka “utanför lådan”, något vi människor är riktigt bra på, eftersom robotar är designade och programmerade för att göra det de ska, gör de något som de inte ska kan det leta till krascher eller fel på maskinen. Vilket är något som förstärker tidigare poängen angående reparation och underhållning.

Källor:

Matchen mot Lee Sedol
För- och nackdelar med AI
Utvald bild
Alphago dokumentär

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.