AI - Artificiell IntelligensSmart samhälle

Artificiell Intelligens inom vård

Ett problem idag är för att hitta och ställa hjärtdiagnoser så måste man göra ett så kallat elektrokardiogram (EKG). Detta EKG måste sedan en hjärtspecialist noggrant observera för att se ifall patienten har någon hjärtdiagnos. Detta är inte ett så effektivt sätt.

Här så kan AI komma in istället. Artificiella intelligensen kan nu istället tolka dessa EKG automatiskt för att sedan kunna hitta avvikelser som sedan avgör ifall patienten har någon slags hjärtsjukdom.

AI’en har blivit tränad för att göra detta genom att gå igenom 2 miljoner gamla EKG som redan gamla läkare har gått igenom manuellt och på så sätt så kan AI’n hitta de typiska mönstren för 6 av dom vanligaste avvikelserna och kan därmed sätta en diagnos på en patient med en av dessa vanliga sjukdomarna precis lika bra som en specialist.

Detta kan inte användas i sjukhus än eftersom det fortfarande måste göras tester för att säkerställa att AI’n gör rätt varje gång. Men att man har stora förhoppningar att denna AI i framtiden kan vara till stor hjälp i länder som är lite fattigare och som inte har så mycket tillgång till specialister som andra har.

Källa till texten hittar du här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.