AI - Artificiell IntelligensFordonsdesign

AI i bilar

AI börjar komma in i bilvärlden mer och mer. AI används nu framförallt för att ta fram helt självkörande bilar där du inte behöver ha en förare. Utan bilar där det bara sitter passagerare i. Ett företag som heter Zoox har börjat att fram ett eget koncept där de ska ha taxibilar som kör runt på folk helt utan en chaufför. Det är på god väg och lär inte dröja så länge innan vi ser självkörande bilar utan chaufförer på våra vägar då det är många av de största tillverkarna av bilar som försöker få fram helt självkörande bilar. Redan idag kan vi dock se AI ute på vägarna då det redan finns i många av de nya bilarna där AI till exempel kan parkera bilar helt själv, de kan köra själv redan nu till en viss nivå men de kan samt hålla bilar i filerna och hindra olyckor med hjälp av att de kan bromsa hela bilen eller väja. Ett annat exempel på AI i trafiken är polisen nya bilar som ska vara utrustade med avancerade system för att kunna jobba på ett lättare sätt med att ta fast folk i trafiken.

artificial intelligence autonomous vehicles automotive

Fördelar med AI i bilar är att det kan få ner olycksnivåerna ganska mycket då människan inte längre kommer kunna göra misstag som orsakar olyckor. Brott i trafiken kommer förmodligen att minska också då personerna som sitter i bilen inte kan påverka hur bilen kör och då kan de inte begå trafikbrott så som fortkörning. Det skulle mycket möjligt kunna få trafiken att flyta på mycket bättre då alla bilar kan anpassa sig till varandra på ett bättre sätt. Det är ett bra hjälpmedel när du kör bilen då du kan få hjälp av AI att hålla koll runt omkring bilen och varna dig om det dyker upp något hinder.

Nackdelar med AI i bilar är nog framförallt att körkänslan försvinner, många tycker om att köra bil. Den traditionella bilen försvinner och upplevelsen försvinner med den. Det är dåligt att man inte kan påverka bilen själv, för även bilar med AI kan få fel ibland och då kan de sluta illa om bilen börjar bete sig konstigt utan att du kan göra något åt problemet.

https://builtin.com/artificial-intelligence/artificial-intelligence-automotive-industry

https://www.motormagasinet.se/article/view/767554/polisens_nya_bilar_utrustade_med_ai

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.