Arduino

DigitalTilt sensor

Hur fungerar den?

Denna sensor modulen kallas för KY-020. Den fungerar på så sätt att när denna komponent tiltar på sig alltså typ som roterar (ändrar riktning) åt sidan med tillräckligt kraft från dig som håller i den så kommer den att aktivera boll växlingen inuti tilt sensorn. Ska inte glömma även att du ska ändra riktning på antal graders lutning för att det ska fungera. Modellen innehåller även 10kohm resistor som är redan kopplad inuti själva KY-020 modellen. För att kunna arbeta med denna module så är det bra att du utgår ifrån en volt mellan 3.3v till 5v. Detta bör inte vara så svårt då du säkert använder Arduino som har en 5v som de flesta utgår ifrån. Denna typ av modell har en output typ digital alltså ingen analog output viktigt att du tänker på det när du ska försöka skapa en sådan typ av modell. En tilt sensor kan använas till bilar, om någon försöker lyfta upp din bil så kommer den att börja tuta väldigt högt. Detta fungerande med hjälp av en tilt sensor.

Koppling/kopplings schema

Modellen har tre pin som är kopplad till arduino boardet och så här ska du koppla de. De tre pin kallas för s, middle och – pin och de är ordnade på samma sätt s är längst ut åt höger, middle i mitten och – längst ut till vänster utifrån detta perspektiv ovan. S pin kopplad du via sladd till digital pin 2 på arduino vilket är lika som tiltPin för själva modellen och färgen ändrar vi till blå. Middle pin har en sladd som kopplas till 5V och färgen för den är röd då den är positiv och även ger voltage till själva modellen så att den ska fungera och den sista är en negativ pin då – som är kopplad till GND pin (ground) på Arduino.

Så här ser kodningen för en sådan module och hur den skall fungera på tinkercad om du skulle utgå från det programmet. Här har man utgått ifrån text då det fungerar mer effektivt än att göra det via block, eftersom det kan vara svårare att sätta ihop de korrekt för modulen. Men om du har lärt dig kodning och sådant och tycker att du greppar tag i saken så rekommenderar jag att du kodar via text för en sådan module. Tidigare som sagt har jag inte haft med att du ska ha med en led till hela processen då du i kodningen kan se att det finns en (int ledPin = 13) alltså ska den led vara kopplad till pin 13 för att den ska fungera med resten av kodningen. Tiltstate som du är på 0 och senare står det att om tilt switch är lika med hög så kommer den att lysa och om den är lika med låg släckas, bilder på denna kommer snart. För som du ser finns det (if) vilket blir då lika med hög och (else) vilket blir lika med low. En void loop finns med i kodning så att det håller på hur länge du än vill så den inte gör saker för sig själv. Led pin blir då output i denna kodning och tilt switch blir då en input.

Digital sensor i Tinkercad Circuits.

Här ser i en koppling på tinkercad där vi utgår ifrån en digital tilt sensor 4-pin som är den ända digitala tilt sensor tinkercad har, alltså inte en likadan som modeulen KY-020 fast som fungerar på samma sätt. Om du kollar ovanför den tilt sensor 4-pin så ser du som en cirkel som man kan dra fram och tillbaka det är själva tilt, alltså när vi drar nu den cirkeln till högra delen så är det = med tilt då kommer led att lysa rött. Kopplingen går ut på detta sätt tilt sensor terminal 3 är kopplad via positiva sladdar till digital pin 2 men även kopplad till en resistor med 10kohm. Samma resistor är även positiv kopplad till 5v på Arduino. Terminal 1 på tilt sensorn vilket har det lila hålet har negativa sladdar som är kopplade till led cathode men även till GND (ground) på Arduino. Allt är kopplad tillsammans så det blir som en rinnande ström genom sladdarna och komponenterna, resistorn vid led är kopplad till en positiva benet som har en sladd som rör sig enda till pin 13 på Arduino. Men även så att resistorn får även ström ifrån positiva sladden vid terminal 3 och om du kollar vid sladden som rör sig från (mini) bredboarden till 5v är också kopplad till den resistorn, för att den också ska från voltage ifrån Arduino likadant som den andra resistorn vid tilt sensorn.

Här ser du en bild hur led kommer att lysa då du har dragit cirkeln från vänster till höger så att den får en lutning. Med hjälp av kodningen och denna tinkercad kopplingsschemat kommer du lyckas göra en digital tilt sensor. För att kunna dra på cirkeln så måste du ha tryckt på starta simulation och sedan trycka på tilt sensorn så att det kommer fram.

här har du en länk till sidan

https://arduinomodules.info/ky-020-tilt-switch-module/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.