breaking news

Analog-tilt sensor

januari 28th, 2021 | by Jazan Mobarak
Analog-tilt sensor
Arduino
0

Här kommer jag visa dig hur en analog-tilt sensor fungerar då jag tidigare förklarat hur en digital-tilt sensor fungerar. Det är typ samma sak men att komponent jag kommer att utgå ifrån kan ej kopplas till digital pin på Arduino men istället analog pin på Arduino. Den fungerar på så sätt att när du lutar på den så kommer din led som du kanske kommer använda att börja lysa, så den börjar då den är släckt sedan tänds då du lutar på den. Men du här kommer va tvungen att lägga på tillräckligt med kraft och kunna luta den rätt ett antal grader. Nu för tiden kan man använda en tilt sensor till en bil då den börjar tuta om man lutar den uppåt (lyfta på den).

Kopplingsschema/kodning

Så här kan en kopplingsschema se ut som jag har gjort på Tinkercad där man utgår ifrån en analog tilt switch sensor. Du börjar med att ta fram ett Arduino board och en bredboard. Sedan en tilt switch som du lägger fram på bredboard med en resistor. Den ena sidan på tilt switch sensorn är positiv och den andra negativ för som du ser är den negativ kopplad via sladd till GND och den positiva till 5V. Det finns även en gul sladd som är kopplad i en Analog pin A5, denna sladd är även kopplad till tilt switch sensorn positiva sida med en resistor som också är kopplad till den positiva sidan av tilt switch sensorn. Detta gör denna tilt sensorn till en analog tilt sensorn. Nu till din led och hur den ska kopplas. Cathode på led är kopplad till GND på arduino och så är den positiva benet kopplad via resistor med en positiv sladd till pin 13 en common pin man jobbar med när det kommer till led.

Så här kan en text kodning se ut för denna tilt switch sensor. Koden visar att tilt är = A5 och led är = 13 exakt som det är på kopplingsschemat. En void setup med en void loop för att den ska inte sluta fungera efter ett tag men hålla på så länge du än vill. I kodningen blir pinMode för tilt då en input och led pinMode en output inte tvärtom. Alltså menas detta med att tilt sensorn ger information till led att den ska släcka eller tändas eftersom sensorn är en input och led är en output. Reading = digitalRead (tilt) menas med att processen ska fungera via tilt switch sensorn, att om du lutar den så kommer led att tändas därför har vi reading så att programmet förstå. För att nedan så ser du (if) digitalWrite är low (då den inte lutar) så kommer inte led att lysa men om den är high (else) då den lutar så kommer den att lysa.

START SIMULATION

Så här ser du att det inte finns en lutning ovanför den gröna komponenten (tilt switch sensorn) detta innebär då att led inte kommer att lysa.
Nu lutar den gröna komponenten (tilt switch sensorn) vilket leder till att led börjar att lysa.

Här har du en länk till en hemsidan där du kan köpa en analog tilt switch sensor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.