ArduinoSensorer

Gassensor

Amazon.com: Waveshare MQ-5 Natural Gas Sensor Shield LPG Methane Coal Gas  Leakage Detector Module Detection Sensor: Computers & Accessories

Här kommer jag visa dig hur en gas sensor fungerar i samband med en Arduino. Den fungerar på så sätt att när gas sensor känner ett visst värde utav hur mycket gas den finns runt om den så skickar den en signal till larmet. Larmet startas sedan och gör ett högt ljud som tyder på att det läcker gas någonstans. Nu för tiden kan man använda en gas sensor som till exempel ett brand larm hemma eller på andra ställen som fabriker, affärer och skolor.

Kopplingsschema och kodning

Såhär ser det ut när man har kopplat en gassensor. Det man behöver är endast ett larm, gassensor, resistor och en Arduino. Det gassensor i detta fall gör är att den får el ifrån en Arduino som också har en resistor för att den inte ska få för mycket el i sig och gå sönder. Sedan så reagerar gas sensorn ifall den känner rök eller gas i närheten och man kan själv justera på vilken styrka man vill att den ska reagera. När den sedan känner av det så skickar den en signal genom Arduinon som sedan går till larmet som aktiveras och då gör ett högt ljud. Då så vet man att det kanske brinner någonstans eller att någon gas läcker.

Så här kan en kodning för gas sensorn se ut. Det vi kan se här är det första som visar att gassensorn får el från en Arduino (A0) som gas sensorn sedan skickar vidare till larmet (7) när den känner av någon form av gas. Sedan kan vi se hur det står att gassensorn reagerar inte på gas förens den fått så starkt värde som 250. Detta värdet kan man följa hur det sänks och höjs på tinkercads serial monitor beroende på hur nära man lägger gasen till sensorn. Efter det så ser vi vilket ljud larmet spelar upp vilket i detta fall är “tone 60” på 523 Hz.

START SIMULATION

Såhär ser det ut då utan någon gas över sensor och larmet har inte gått.

Såhär ser det ut när gas sensor har reagerat på röken. Det vi kan genast lägga märke förutom röken som ligger ovan på sensorn så har larmet också gått. Larmet släpper ut ljud men man kan också se bara på bilden hur den har skapats som ljud vågor runtom larmet vilket indikerar på att det ljuder. En annan sak som jag också tog med var att om man kollar längst ner till höger så kan man se serial monitorn och där ser vi att värdet på sensorn har gått över 250 som jag ställde in det på och därför har larmet gått.

Länk om man vill köpa finns nedan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.