Arduino

Arduino Uno Tinkercad circuit

Jag har skapat en krets på tinkercad.com där man genom att trycka på olika knappar får man olika led-lampor att lysa.

Så här ser kretsen som jag har byggt ut.

Kretsen kan se lite rörig ut först men jag ska förklara hu den fungerar. Detta har jag försökt göra så lätt som möjligt genom att använda olika färger på kablarna.

Jag började med att koppla ihop 5V och Ground (GND) med breadborden (som ni ser längst längst ner på bilden). Den röda kabeln visar ström in eller plus och den svarta kabeln är ström ut eller minus.

Efter det valde jag att koppla ihop led-lamporna med Arduinon. Jag kopplade ihop lampornas plus ben med 3 olika digitala portar med en resistor mellan eftersom lamporna tål inte 5V ström. Lampornas GND ben har jag bara enkelt kopplat ihop med breadborden med en svart kabel.

Den andra delen av kopplingen är där jag har kopplat ihop knapparna som sedan ska få lamporna att lysa. Även dem har jag använt resistorer med eftersom dem inte heller klarar av 5V ström. Denna gång satt jag dock resistorerna vid minus kopplingen. (Det spelar ingen roll vart man sätter resistorn.) Själva strömmen har jag enkelt bara kopplat rakt ner på breadborden eftersom knapparna behöver alltid ha ström för att fungera. Men jag har även dragit 3 kablar uppåt som jag kopplat ihop med Arduinon i 3 nya digitala portar så att man kan programmera dem att styra led-lamporna. Dem olika kablarna är kopplade till respektive färg på led-lampan.

Men nu till programmeringen. Jag har använt block funktionen i tinkercad och den ser ut så här.

Kortfattat så är den uppdelad i olika delar som alla ser ut så här.

Denna del läser av om man trycker ner knappen som är kopplad till pin 4 då sätter man på strömmen till pin 7 annars så är strömmen till pin 7 av. (på/av=high/low)

Just denna del av koden styr den gröna led-lampan som är den lampan som är kopplad till pin 7 och den knapp som är kopplad till pin 4.

Om du vill testa att köra simuleringen av denna så har du länken här.

https://www.tinkercad.com/things/la267TILqiS

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.