ArduinoCADSmart samhälle

Circuit design med Arduino, temperaturmätare och RGB LED

Min koppling:

Komponenter som jag använde:
Arduino uno
Kopplingsplatta
TMP (temperaturmätare)
Resistorer
————————————————————————

Ovan på bilden ser man min koppling, från PWM portarna på Arduinon så går det kablar till transistorer som sedan leder till min RBG LED. Detta gör att jag kan kontrollera vilken färg som LED lampan ska visa. Jag har även kablar som går till ”Analog in” ifrån min temperaturmätare. Detta gör att jag kan se ifrån koden vilket värde som mätaren visar.

Kodningen

Ovan ser man min kodning, som jag berättade förut så var det analog in (A0) porten som jag kopplade till min mätare, detta gjorde att jag kunde se vilket värde som min temperaturmätare hade. Jag specificerade också att jag ville att min mätare skulle använda ”Grader Celsius”. Sedan satte jag variabeln ”Brightness” så att den alltid har samma värde som temperaturmätaren visade. Detta gjorde att jag kunde lägga in “If or Else” blocket. Så då programmerade jag så att om ”brightness” är antingen lika eller större än 1 så ska färgen på min RGB vara röd annars (Else) om värdet är något annat (Alltså mindre än 1) så ska färgen vara blå.
Som jag också hade med i slutet av min kod så gjorde jag även så att jag själv i det S.k. ”serial monitor” kunde se vilket värde mätaren hade och ifall det visade rätt värde.

Funktion med min krets design

Som ni kanske redan har förstått så ändras min RGB led beroende på temperatur som temperaturmätaren visar. Om mätaren visar en temperatur som är över 1 grad Celsius så kommer färgen på min LED vara röd, detta ska alltså föreställa och visa att det är varmt, sedan om temperaturen istället är mindre än 1 (Alltså minusgrader) så ska det visa en ljusblå färg som då ska föreställa att det är kallt ute.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.