Avfallsförbränning: En hållbar lösning eller en miljöbov?

Avfallsförbränning används inom många olika områden för tillfället, alltifrån för att producera fjärrvärme till att producera kyla. Men är avfallsförbränningen det bästa alternativet och hur fungerar det?
Hur fungerar det?
När man bränner upp avfall minskar man mängden avfall till en femtedel och avfallet omvandlas till energi. Processen att omvandla avfall till energi sker på kraftvärmeverk. I kraftvärmeverk omvandlas värmen från rökgaserna vid förbränning till vatten. I sin tur blir vattnet till ånga och får en turbin att fungera och generera el. Överskottet av energin går till fjärrvärmesystem. Många hus i Sverige är kopplade till fjärrvärmenätet vilket gör att energin tas väl emot. All avfall förbränns inte utan mycket återvinns och mycket blir till biogas för bränsle. Men vad är nackdelarna med att bränna upp soppor?
Här har vi ett par nackdelar med soppförbränning:
Utsläpp av växthusgaser: Förbränning av avfall, särskilt plast som är fossilbaserad, bidrar till betydande utsläpp av koldioxid. Dessa utsläpp har ökat kraftigt de senaste decennierna och utgör en betydande del av Sveriges totala växthusgasutsläpp.
Spridning av miljöfarliga ämnen: Vid förbränning av sopor frigörs tungmetaller och andra hälso- och miljöstörande ämnen. Dessa kan följa med rökgaserna ut i atmosfären, vilket kan påverka både miljön och människors hälsa negativt.
Bildning av försurande gaser: Förbränning av avfall kan leda till utsläpp av försurande ämnen som saltsyra, svaveldioxid och kväveoxider. Dessa gaser bidrar till försurning av miljön, vilket kan skada ekosystem och biologisk mångfald.
Hantering av restprodukter: Efter förbränning återstår aska och slagg som kan innehålla miljöfarliga ämnen. Dessa restprodukter måste hanteras och deponeras på ett säkert sätt för att undvika spridning av gifter i miljön.
Hur stor del av Sveriges energi produktion står den för?
Avfallsförbränning bidrar betydligt till Sveriges energiproduktion, särskilt inom fjärrvärmesektorn.
1. Fjärrvärmeproduktion
- Andel från avfallsförbränning: År 2019 stod energiåtervinning från avfall för 35 % av Sveriges totala fjärrvärmeproduktion, motsvarande 17,8 TWh.
2. Elproduktion
- Andel från avfallsförbränning: Samma år producerades 2,7 TWh el genom energiåtervinning från avfall, vilket motsvarade 1,6 % av Sveriges totala elproduktion.
Går den att lagras?
För tillfället finns det inget sätt att lagra energin eller värmen som produceras efter att ha förbränt avfallet men däremot går det att lagra avfallet innan det förbränns. Denna metod är väldigt effektiv vid tillfällen där det inte är en lika stor efterfrågan på värme och energi.
