Övrigt

Solenergi, varför använder vi inte mer?

Bild av: Pexels.com

Text av Viggo Tärning- TE21B, Realgymnasiet Norrköping

Ämne/Metod/Form

Enligt Naturskyddsföreningen.se så består solceller av ett halv-material som oftast är kisel som gör att solens energi fångas upp omvandlas till el. När solen lyser på solcellerna så uppstår en elektrisk mellan solcellens framsida och baksida. Om fram- och baksidan kopplas samman med en elkabel börjar elektroner röra sig från den ena sidan till den andra och en elektrisk ström har skapats.

Vattenfall.se berättar att produktionen av solceller/solenergi är ganska energikrävande och de produceras ofta i länder som kina och Tyskland. Där använder dem energi från kol (kolkraft) för att tillverka solcellerna. 

Kostnad för dig som privatperson

För en vanlig villa som har en takyta på ca 50 m2 kostar det ungefär 160 000 kr att installera solceller i hushåll som har 10 kW. Oftast blir priset mindre per kW om du köper fler i större mängder. Solkompantiet.se säger att mellan 2009 och 2020 fanns det investeringsstöd för solceller och jag tycker att de fortfarande borde ha kvar investeringsstödet för solceller idag för att det är en energikälla som inte förstör naturen. 

Jämförelse mellan solenergi och vindkraft 

Vattenfall.se beskriver hur solceller är väldigt bra eftersom att det är en obegränsad energikälla. Under 2 timmar tar jorden emot lika mycket energi från solen som vi använder på ett år. Solen är en ständig energikälla eftersom att den alltid skiner någonstans på jorden. Idag så kommer mindre än 1% av våran energi från solenergi, vi borde ändra på det eftersom att det finns mycket fördelar för både natur och oss. 

Vattenfall.se skriver att i slutet av 2020 så fanns det cirka 4500 vindkraftverk i Sverige och ungefär 16% av Sveriges elproduktion kom från vindkraft, vilket motsvarar ungefär 27.5 TWh. Så vindkraft är väldigt bra och väldigt miljövänligt men nackdelarna med vindkraft är att det inte går att lagra energin som man får från vindkraftverk. Det går inte heller att få energi från vindkraft när det är vindstilla och därför är det nödvändigt med andra energikällor såsom solenergi eller kärnkraft. 

Jag skulle säga att vindkraft är bättre än solenergi men det finns väldigt mycket potential för solenergi om vi lägger ner tid och pengar på det. 

Är det skillnad på tillverkningskostnad?

Enligt vattenfall.se kostar det runt 40 miljoner att bygga ett vindkraftverk. Men det kostar också att driva ett vindkraftverk. Medans solenergi har jag inte hittat något om än men jag skulle tro att 1 solcell är mycket mycket billigare än ett vindkraftverk. 

Hur stora är miljövinsterna?

Landlantbruk.se menar att med solenergi så kan man både spara pengar i längden och påverka miljön positivt. Solenergi släpper inte ut några som helst koldioxidutsläpp eller några andra utsläpp som påverkar miljön. Naturvardsverket.se berättar att kärnkraft har strålningsrisker som kan vara väldigt dåligt för naturen. När det blir över kärnbränsle så måste man lägga det någonstans och det kan förstöra miljön. Så alltså är solenergi mer miljövänligt än kärnkraft. Även fast kärnkraft producerar mer energi. 

Finns det faror och problem med respektive metod?

Michael Försth artikel säger att Solceller har många komponenter och anslutningspunkter, “och varje sådan kan utgöra en risk för brand.” När en brand uppstår kan det leda till att hela huset brinner upp. 

Om man köper solceller är det viktigt att använda solcellsstöd eller rotavdrag eftersom engångskostnaden är väldigt hög. Vissa solceller är bättre än andra så innan man köper måste man överväga mellan initialkostnader. “En hög kvalitet ger mindre kostnader för reparation och underhåll samt en livslängd på upp till 30 år.”

Greenmatch.se

Hemsol.se säger att man inte ska köpa solceller även hur billiga de kan vara. De kan ha väldigt dålig kvalitet och osäkerhet kring garantier, reklamationsrätt och installationsvillkor.

Annars finns det inte så mycket negativt förutom kanske att solceller inte producerar så mycket energi som andra energikällor. Vi skulle kunna använda fler solceller och sätta solceller på flera saker utomhus som solen når lätt, t.ex flera höga tak, båtar osv. Solceller producerar också mycket mer på sommaren än vintern. 

                  Solenergi                   Kärnkraft 
      Producerade 1 127 TWh 2021  Producerade 50 994 TWh 2021
Inga risker för utsläpp/miljöförstöringRisker för utsläpp/miljöförstöring
      Inte jämn energi produktion         Jämn energi produktion 
  Kan placeras nästan  vart som helst   Måste stå på speciellt område
Går att skaffa som privatperson/kan bidra i hemmetGår inte att skaffa som privatperson

Hur stor potential innebär metoden?

Personligen tror jag att solceller har en väldigt stor potential med tanke på att det är helt miljövänligt och man kan skaffa den som privatperson så att den kan bidra med el i hemmet. Jag tycker att vi borde lägga mer pengar på att skaffa mer Solceller i Sverige. 

Energi.se, Anna Werner säger att det finns över 50 000 byggnader som har en större takyta än 1500 kvadratmeter. 

Idag i Sverige så står solenergin bara för 1 procent av Sveriges el, men Anna Werner, vd på Svensk solenergi säger att priset kommer sjunka och det kommer att installeras fler i Sverige. Werner nämner också att i Danmark så står solenergin för ungefär 3% men i Tyskland så står den för 10% säger hon sedan. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.