Övrigt

Kärnkraft i 1000-tals år.

Nuclear power plant after sunset. Dusk landscape with big chimneys.

Radioaktivt avfall

avfall kan även förekomma i till exempel sjukvården och i kassering av brandsläckare. Avfallet går inte att bli av med utan att skapa stora skador på miljön eftersom det strålar radioaktivitet som är gift för alla levande organismer. Radioaktiviteten strålar genom levande celler och förstör. Därför är det mycket viktigt att det görs av med på rätt sätt.

Hur förvarar man det?

Använt radioaktivt avfall måste slutförvaras i över 100 000 år för att förfalla aktivt med hjälp av halveringstiden enligt energiföretagen.se. För att se till att detta sker utan risk måste man förvara avfallet på säkra ställen i containrar och tunnor som kan stå emot avfallet.

Man måste dessutom förvara tunnorna på säkra stället, förseglat från civilisation och annat levande. Exempel på detta är att gräva ner tunnorna i marken vid berggrund och försegla med cement så att de inte kan nå ytan igen. Ett annat exempel är att förvara tunnorna djupt nere på havsbotten där få liv finns. Det tredje exemplet är i bunkrar och hangarer långt från civilisation. Men, skulle man kunna använda avfallet en gång till för att återskapa energi?

Fjärde generationens kärnkraft

På den tekniska högskolan, Chalmers i Göteborg forskar kärnkemister på hur man gör nytt bränsle av gammalt kärnavfall för ny energi. Detta skulle betyda att vi har energi för flera tusen år enligt SVT.se. Atomavfallet består av tunga ämnen som till exempel plutonium. De vill alltså ta den högen som fortfarande är klyvbar. “Det kommer inte vara möjlig att vara helt självförsörjande men det kommer räcka ett par tusen år”, säger Christian Ekberg som är professor på institutet. Idag ligger det svenska radioaktiva avfallet i Oskarshamn och väntar på att bli förseglade i urberget. Men om vi bygger fjärde generationens reaktorer kan vi i stället göra avfallet till bränsle.

Enligt energiforsk.se så måste den fjärde generationens reaktorer möta följande kriterier: Det kommer inte att lämna långlivat radioaktivt avfall, är designad att aldrig kunna ske en olycka menat att den har flertal säkerhetssystem som stoppar härdsmälta och skapad så att den inte ska kunna användas som bomber med att se till att uran och plutoniumet aldrig separeras under klyvningen. Den fjärde generationens reaktorer ska alltså täcka de svagheter som kärnkraften har idag.

Energi den utger

Ur en liten uranpellet får man idag lika mycket energi som att elda 800 liter olja. Om vi i stället skulle köra en fjärde generationsreaktor skulle vi få ut 64 000 liter olja menar SVT.se. Det är en stor upptrappning.

Källa

Tyvärr är inte kärnkraft en stabil energikälla då det bara finns ett antal uranisotoper. Men, den fjärde generationens reaktorer ger hela 80x (64 000 / 800) mer energi plus att man använder avfallet som redan har använts. Det är som att omvandla skräp till energi. Detta gör att vi kommer kunna använda kärnkraften på jorden i flera tusen år.

När resurser tar slut

Som sagt, det är bara en tidsfråga tills uranet här tar slut. Men, enligt universe today kan uran formas på vilket planet som helst som är född ur en supernova. Det betyder att om vi hittar ett sätt under dessa tusen år att åka till andra planeter skulle vi kunna använda fjärde generationens i miljoner, om inte miljarder år.

Kostnad

Eftersom att bränslet är avfallet från uranet alltså de tunga radioaktiva ämnen som lämnas kvar kommer kostnaden vara minimal för bränslet. Avfallet finns redan i vår ägo och redo att återanvändas. Själva reaktorns kostnad är ovetande men det är bara värt att bygga om det kan producera den elen den är värd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.