AI - Artificiell IntelligensSmart samhälle

Teknologisk singularitet

Inledning

Den teknologiska singulariteten är en stor spekulativ hypotes om vår framtida tidpunkt. Denna skulle kunna uppstå om och när maskiners förmåga att förbättra sig själva genom artificiell intelligens får ett genombrott, vilket i sin tur skulle ge upphov till de teknologiska framstegen utan motstycke.

Olika typer av AI

Svag AI

Svag artificiell intelligens (svag AI) är ett tillvägagångssätt för forskning och utveckling av artificiell intelligens med hänsyn till att AI är och alltid kommer att vara en simulering av mänskliga kognitiv funktion, och att datorer bara kan tycka tänka men faktiskt inte är medvetande i någon mening av ordet. Svag AI handlar helt enkelt om och är bunden av de regler som införts på den och den kan inte gå utöver dessa regler. Ett bra exempel på svag AI är karaktärer i ett datorspel som agerar trovärdigt inom ramen för deras spelkaraktär, men som inte kan göra något utöver det.

Svag artificiell intelligens är också känd som smal artificiell intelligens.

Stark AI

Stark artificiell intelligens (AI), även känd som artificiell allmän intelligens (AGI) eller allmän AI, är en teoretisk form av AI som används för att beskriva en viss inställning till AI-utvecklingen. Om forskare kan utveckla stark AI, skulle maskinen kräva en intelligens som är lika med människor. Det skulle ha ett självmedvetet medvetande som har förmågan att lösa problem lära sig själv och planera för framtiden.

Stark AI syftas på att skapa intelligenta maskiner som inte kan särskiljas från det mänskliga sinnet. Men precis som barn skulle AI-maskinen behöva lära sig genom input och erfarenheter, ständigt utvecklas och utveckla sina förmågor över tiden som går.

Super AI

Artificiell superintelligens (ASI) är den hypotetiska AI som inte bara efterliknar eller förstår mänsklig intelligens och beteende; ASI är där maskiner blir självmedvetna och överträffar kapaciteten hos mänsklig intelligens och förmåga.

Superintelligens har länge varit musen i dystopisk science fiction där robotar överskrider, störtar och / eller förslavar mänskligheten. Begreppet artificiell superintelligens ser AI utvecklas till att vara så besläktat med mänskliga känslor och upplevelser, att det inte bara förstår dem, det väcker känslor, behov, övertygelser och önskningar av sig själv.

Vart är vi idag?

Idag så har Teknologin utvecklats så mycket så Spotify och andra sidor vet vad du tycker om för musik som ett exempel. Om vi skulle ha försökt hitta en ny låt på 90-talet så hade det varit en stor chans att vi behövt hört dem av en kompis, film eller reklam det var inte lika enkelt på den tiden att hitta låtar som man tyckte om som idag. Så om tekniken fortsätter att utvecklas i samma hastig het som den gör idag vad kommer vi inte ha om ytligare 40 år om vi redan idag har bilar som kan köra sig själv eller robotar som kan bygga chassit till den bilen som du åker i dagligen.

2020 var ett år där vi fick känna på denna mäktiga teknologi så som sociala media, mobiltelefoner och digitalt närvarande till skolan och dina lektioner Detta är utomordentligt överväldigande, katastrofalt, hemskt, galet, vackert och imponerande samtidigt.

Negativa Sidor med teknologiska singulariteten

Det finns många olika negativa sidor med teknologisk singularitet. En lång dragen negativ sak är att den lätt skulle kunna missförstå människorna och inte kunna tänka sympatiskt så om någon ber en Super AI att lösa världs hunger så är det enklaste sättet för den att utplåna mänskligheten då det inte finns någon hunger kvar då.

Men det finns även många andra olika perspektiv på detta en stor sak är vad kommer vi jobba med? Om teknologin kan göra allt och gör allt vad ska vi jobba med eller kommer vi bara få göra saker vi tycker om?

Positiva sidor

Något positivt med den teknologiska singulariteten är att den inte är girig och vill ta åt sig mer än vad den förtjänar då den inte förstår sig på sympati och inte förstår det positiva med detta som de flesta människor som skapar något och vill ta åt sig mycket mer än vad de förtjänar. Men även att de kommer kunna lösa problem på sådana sätt som vi aldrig tänkt på och kommer med ett nytt tänkesätt som kan lösa många problem som finns i mänskligheten idag.

Avslutning och summering

Den teknologiska singulariteten är en framtid som både har stora nackdelar så som positiva delar det är något som tar fram nya saker till oss nästan varje dag och förbättrar det mesta åt oss idag. Det finns ju alltid hemska saker med dessa saker men jag tror att denna utveckling kan vara väldigt positiv för mänskligheten och komma med många nya coola uppfinningar och lösningar.

Bilden hittar du här

Källor:

https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/teknologisk-singularitet

https://www.techopedia.com/definition/31621/weak-artificial-intelligence-weak-ai

https://www.ibm.com/cloud/learn/strong-ai

https://spectrum.ieee.org/tech-talk/robotics/artificial-intelligence/super-artificialintelligence

https://hackernoon.com/technological-singularity-is-it-happening-szp332f

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.