AI - Artificiell Intelligens

TikToks beroendeframkallande algoritm

Många ungdomar idag använder en app som kallas TikTok. Den är väldigt likt en annan app som blev extremt populär för några år sedan. Men vad ledde till deras framgång?

TikTok använder sig utav en algoritm för att ge dig videor som du skulle kunna tycka om. Det är ett program som analyserar allting du gör när du väl är inne på appen. Till exempel kollar den hur länge du tittar på varje video och vilka du likear eller komenterar på. Genom att använda sig utav machine-learning lär sig algoritmen vilka videor som borde dyka upp för att du ska stanna på appen så länge som möjligt. Machine learning betyder att programmet lär sig när det gör rätt och upprepar det den gjorde när den gjorde rätt nästa gång. Tillslut är programmet optimerat för att ge dig videor som kommer få dig att titta så länge som möjligt.

Fler appar än bara TikTok som fungerar på ett sånt här sätt. Appar som facebook och snapchat försöker alla fånga ditt intresse så att du ska spendera så mycket tid som möjligt på deras app. Detta är ju för att dessa aplikationer är gratis och deras enda sätt att tjäna pengar på är från att visa reklam. Därför vill dem att du ska vara på deras app så mycket som möjligt, de säljer en garanti om att det andra företagets reklam ska bli sedd.

Alltså är appar som TikTok avsiktligt beroendeframkallande för att de som ligger bakom appen ska tjäna så mycket pengar som möjligt. Det finns ingenting i appen som är designat för att inte vara beroendeframkallande utan för att inte tappa bort tiden i appen får man själv ställa gränser. Iphones till exempel har inställningar man kan göra för att begränsa den tid man kan vara på vissa apar. Jag tycker att appar som denna borde ha vissa gränser, liksom Netflix “are you still watching?” medelande.

Tristan Harris är en av de största i kampen mot det här, han tycker att din uppmärksamhet inte borde krigas om bland de olika teknikgiganterna och sociala medier.

https://www.tristanharris.com/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.