ArduinoSensorer

Rörelsesensor

Det här är en rörelsesensor eller en så kallad PIR-sensor. PIR-sensor är en förkortning av Passiv InfraRöd sensor och avläser värmen från människor och djur. Denna typ av sensor kan används i larmsystem eller för till exempel lampor som tänds vid rörelse.

Krets med en PIR-sensor hämtad från https://www.tinkercad.com/things/jLFSyDIIEpj-pir-motion-sensor-blocks

Här ser man ett exempel på en rörelsesensor som är kopplad till en lampa och en Arduino Uno. Sensorn är kopplad både till en jordad port samt en positiv port. Den är sedan även kopplad till digital pin 2 för att man ska kunna koda den att integrera med lampan. Lampan är i sin tur kopplad till en jordad port via en resistor eftersom den inte klarar av allt för stora mängder ström. Den är även kopplad till digital pin 13.

Kod till tidigare krets, tagen från https://www.tinkercad.com/things/jLFSyDIIEpj-pir-motion-sensor-blocks

Detta är koden för den tidigare kretsen. Man ser här att digital pin 2 som rörelsesensor är kopplad till är input medans digital pin 13 som lysdioden är kopplad till är output.

Man ser sedan att koden kollar av ifall input eller sensorn är high, och om så är fallet så sätts output till high och lysdioden börjar lysa. Om input är low så säger koden att även output ska sättas till low, lampan kommer då slockna. Det finns även en kort delay på slutet för att förbättra simulationen.

Hitta rörelsesensorn på https://lawicel-shop.se/elektronik/givare-sensorer/rorelse/hc-sr501-pir-sensor/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.