Arduino

Temperatur och luftfuktighetssensor för Arduino

Bild & sensor från: Kjell & company

Denna sensor mäter temperatur och luftfuktighet med en Arduino. Sensorn gör detta genom att skicka en kalibrerad, en digital signal via en 8-bitars mikrokontroller till arduinon. Denna sensor använder man tillexempel oftast i kylskåp och frysar, sedan så används sensor också ibland på vissa väderstationer.

Drivspänning: 5 V DC. Temperatur: 0-50° C (±2°C). Luftfuktighet: 20-90 % RH (±5 % RH). Mått: 39x23x10 mm.

Här är ett exempel på ett kopplingsschema. Denna sensorn på bilden är inte samma som den jag har valt att skriva om. Men denna sensor gör samma sak som den första. Som man kan se så är sensorn kopplad till arduinon genom kablarna som leder ström till breadbroden där sensorn är satt. Resistorn är satt under sensorn för att strömmen kopplad till sensorn är 5v och därför är resistorn satt där för att dämpa en starka strömmen som är draggen. Sen så är en digital strömkälla draggen till över resistor för att ge sensorn en digital laddning av ström. Det finns även en negativ ström laddning dragen till sensorn för att hela kretsen och sensorn ska fungera som de ska.

Här ser vi ett kodexempel på hur man kan koda temperatur och luftfuktighetssensor i arduino.

Så som senorna är kodad enigt exemplet över, så läser sensorn av luftfuktigheten i kodens serial monitor. Sensorn mäter även värmen i F (fahrenheit), och mäter luftfuktigheten i procent.

Källor: https://www.makerguides.com/dht11-dht22-arduino-tutorial/

https://www.kjell.com/se/produkter/el-verktyg/arduino/tillbehor/temperatur-och-luftfuktighetssensor-for-arduino-p87086

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.