ArduinoSensorer

Ping Ultraljud Distans Sensor

Jag har valt en av sensorerna som finns inbyggda i Tinkercad som heter “Ultra Sonic Distance Sensor”. När man drar in sensorn från komponenthyllan så ser man att det står “parallax.com” på den så jag gick dit för att hitta mer information om sensorn. Den funkar genom att sända ut en ström av ultraljud som är mycket högre än människor kan höra och sedan fånga upp ekot när det studsar tillbaks. Sensorn mäter hur långt tid det tar att fånga upp ekot och sänder sedan informationen till mikrokontrollen (i vårat fall Arduinon) genom Signal pinnen. Den kan mäta mellan 3cm till 3m avstånd och funkar i alla ljusförhållanden. Några användningsområden är till exempel säkerhetssystem, parkeringsassistanssystem och navigation för robotar.

Jag laddade ner en PDF från parallax.com med detaljerade beskrivningar om hur sensorn funkar och hur man kopplar den, jag ska försöka förenkla det med några meningar för det var inte jätte lätt att förstå. I bilden ovan ser ni att det går tre sladdar från sensorn. En går in i mikrokontrollern alltså för oss ska den kopplas in i Arduinon och två går till “Vss” och “Vdd”. Vss står för “Virtual Switching System” och ska kopplas in i den negativa terminalen alltså jord som också står på en av sensorpinnarna som du kan se under detta stycke. På en Arduino innebär det att Vss ska kopplas till GND (Ground). Vdd står för “Voltage Drain Drain” och ska kopplas in i den positiva terminalen vilket är 5V eftersom det står det på själva sensorpinnen.

Här på bilden nedan ser du hur det ser ut när man har kopplat det i Tinkercad och hur blockkoden ser ut.

Jag har skapat en variabel och sätter värdet på den till värdet som PIN nummer 9 får från Signal på sensorn. Sen så skriver jag ut värdet av variabeln i serial monitor och väntar 0.3 sekunder för att inte få konstanta uppdateringar men ändå ganska fort.

Här nedan ser du också C++ koden, den göra samma sak men jag tänker inte gå in i så mycket detalj på den eftersom den är lite mer komplicerad. Jag hittade den under Resource links under downloads på deras hemsida och där kan läsa mer om du vill förstå själva koden.

Här är länken till sensorn på deras hemsida: https://www.parallax.com/product/ping-ultrasonic-distance-sensor/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.