Kärnkraft
(AI genererad bild)
Hur fungerar kärnkraft?
Kärnkraft fungerar ungefär som en avancerad vattenkokare då den använder upphettad värmeånga för att den ska kunna producera el, där energin kommer ifrån klyvningen av anrikat uran. Då anrikning betyder att man ökar halten av särskild isotop. Medan uranet bestrålas av neutroner så klyvs atomkärnan, detta leder till frigöring av fler neutroner som gör att en kedjereaktion startar som därefter fortsätter med hjälp av sin egna kraft. Medans en uran klyvning sker leder det till att nya neutroner frigörs och dessa neutroner behöver bromsas för att de ska kunna fortsätta klyva uran atomer.
För-nackdelar
En av de största fördelarna med kärnkraft är att låga koldioxidutsläpp jämfört med exempelvis fossila bränslen. Dessutom har kärnkraft väldigt hög energitäthet då väldigt lite uran ger väldigt mycket energi vilket. Detta gör att vi kan då producera väldigt stora mängder el utan att behöva använda så mycket bränsle. till skillnad från exempelvis sol- och vindkraft så kan kärnkraft producera energi dygnet runt vilket gör den mer effektiv då den inte behöver luta sig på exempelvis solen eller vinden för att kunna producera mer energi.
Dock finns det också några nackdelar då även fast det finns högsäkerhet på kärnkraftverket så kan olyckor fortfarande ske som exempelvis Tjernobylolyckan den 26 april 1986 då ungefär 31 människor och 565 barn utvecklade cancer. olyckan skedde på grund av att delar från säkerhetssystem blev från kopplade och att ett experiment som då skulle genomföras avbröts och startades om på nytt samt att det blev misstag från operatörerna. En annan nackdel med kärnkraft är hur dyrt det är eftersom det kostar väldigt mycket att skapa ett kärnkraftverk och tar väldigt långt tid att färdigställa för att minimera riskerna för att olyckor ska ske igen.
Kärnkraftens betydelse för Sverige?
Just nu står kärnkraft för ungefär 30-40% av Sveriges då Sverige har ungefär 6 reaktor vid 3 olika kärnkraftverk vid Forsmark, Oskarshamn och även Ringhals dock fanns det fler reaktorer under 1980-talet men de valdes och stängas ner på grund av politiska beslut och även att teknologi som användas för de inte var modern och inte så effektiv att använda. Det är oklart om kärnkraft kommer att avvecklas eller byggas ut och detta beror fortfarande på politiska beslut men också utvecklingen av moderna teknologier såsom små modulära reaktorer.
Kan kärnkraft lagras?
Kärnkraft energin kan inte lagras på samma sätt som exempelvis vind- och vatten kraft dock kan den användas för att producera vätgas genom elektrolys vilket gör det möjligt för oss att kunna lagra kärnkraft energin i form av vätgas.
Källor