AI - Artificiell IntelligensDesign, Grafik & UX

Nvidia GauGAN

Nvidia är ett företag som inriktar sig på primärt digital grafik och skapar grafikkort samt mjukvaror och annat. Företaget har skapat ett program som heter GauGAN och det programmet kan skapa realistiska målningar från bara några färger. Om du googlar på Nvidia GauGAN kan du själv testa det. Man väljer en färg som representerar något t.ex. blå för vatten och målar lite. Sen trycker man på en knapp och programmet generar en realistisk bild utifrån vad du ritat.

Hur det funkar är att neuralt nätverk direkt översatt från neural network tränas med bilder för att känna igen saker. Neurala nätverk är väldigt lika till våra hjärnor och är skapade för att efterlikna hjärnceller och deras funktion i samband med inlärning. Programmet matas med massor bilder på t.ex. hav och då lär den sig att känna igen hur hav är uppbygga och mönster som finns. Då sen när du ritar med blått för vatten tar den den informationen och skapar en bild.

Jag ser många bra användningsområden till detta och denna teknologi är också något som kan påverka framtidens teknologi. Just nu används liknande AI mjukvara till spel också i något som kallas för DLSS. Det används i många spel för att skala upp upplösningen med AI utan större prestanda minskning. Då kan man spela på högre upplösning än vanligt och ändå få liknande FPS och spelkvalité. Det är en stor fördel när man ska spela och man kan då kanske ha ännu högre textur kvalité och sådant när man spelar.

Jag ser inga uppenbara nackdelar med detta, det är ett stort steg inom datorteknologin och denna AI är inte riktigt samma som det folk är rädda för att den “kommer ta över världen”.

Källor:

http://nvidia-research-mingyuliu.com/gaugan/

https://adamdking.com/blog/gaugan/

https://hothardware.com/news/nvidia-gaugan-machine-learning-drawings-photorealistic-landscapes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.