AI - Artificiell Intelligens

AI inom sjukvården

Artificiell intelligens inom sjukvården är något som man kan stöta på oftare
än vad man tror. Som just nu så används temperaturmätningsutrustning på
flygplatser för att se om man har feber. Sen så används även AI inom medicinen för att upptäcka infektioner genom datatomgrafisk lungskanning. Speciellt under Corona pandemi så har det varit viktigt för oss att spåra just spridningen av viruset, detta har vi gjort med hjälp av AI. Inom sjukvården så använder vi även oss av AI för att tolka EKG och även upptäcka olika hjärtsjukdomar.

Forskare från Uppsala universitet har tillsammans med några hjärtspecialister tagit fram AI som automatiskt diagnostiserar
förmaksflimmer/hjärtflimmer och andra av de vanligaste EKG-avvikelserna just lika bra som en hjärtläkare själv. Det är fortvarande idag rutinmässigt att varige EKG måste tolkas av en hjärtspecialist. AI:n som automatiskt kan diagnostisera avvikelser vid EKG, har först tränat på fler än 2 miljoner gamla EKG:n som hjärtspecialister har själva diagnostiserat. Just den träningen gör så att AI:n lär sig finna de mest typiska mönstren för det vanligaste EKG-avvikelserna och kan därefter göra sin egen bedömning och framställa en diagnos.

Denna metod nu är inte färdig att användas på sjukhus än, men forskare
bedömer att det är en stor möjlighet i framtiden för att förbättra
hjärtsjukvården. Det är även bedömt att det ska kunna göra en stor påverkan på de medelinkomstländer där stora delar av befolkningen inte har samma tillgång till EKG och specialister som vi har just i Sverige.

Maskinlärningen för AI:n är baserad på den matematiska modellen, djupa
artificiella neurala nätverk. Detta tillåter att AI:n ska själv problemlösa med
hjälp av att finna mönster från insamlade, siffror, texter, diagram och bilder. Den matematiska modellen låter även datorn själva bygga modeller på just den informationen den har samlat. Just en matematisk modell skiljer sig från den klassiska just för att det klassiska sättet är att datorn manuellt programmeras exakt för en specifik uppgift/problem den ska lösa.

Källförteckning:

https://www.europarl.europa.eu/news/sv/headlines/society/20200827STO85804/vad-ar-artificiell-intelligens-och-hur-anvands-det

https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/IDAN/2020/641543/EPRS_IDA(2020)641543_EN.pdf

https://ki.se/forskning/sa-kan-ai-losa-vara-halsoproblem

https://www.medicin.lu.se/artikel/hur-kan-vi-i-framtiden-anvanda-ai-inom-varden-och-medicinsk-forskning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.