AI - Artificiell Intelligens

In-Game AI bots

Om du någon gång testat på att köra CSGO, Valorant eller Rocket League så har du säkert testat köra mot bots både i tutorial och under tiden du spelat spelet. På Rocket League kan man köra mot bots på olika svårighetsgrad allt från amatör till professionell och man märker verkligen av skillnaden. Som nybörjare väljer man att köra mot bots för att kunna komma in i spelet, bots är ju såklart inga riktiga människor de är programmerade robotar som gör vad kodningen i programmeringen framhäver. Som ny på ett spel främst FPS spel, blir detta en positiv grej främst för att du ska kunna lära dig spelets innehåll innan du hoppar in i lobbys fyllda med andra spelare och du inte tröttnar på spelet snabbt för att du inte vet vad du gör. Företaget bakom spelet behöver fler spelare för att hålla i gång deras spel och det kommer ju negativt drabba de om AI bots inte fanns för oss nya spelare till hjälp för en god start.

Det finns två olika typer av in-gamebots som används till olika spel, vi har dynamiska bots och statiska bots. En expert systemprogramvara bot som kan spelets layout och anpassar sig till spelet som en vanlig människa är en dynamisk bot. Alltså bots som lär sig nya strategier, vet vem som är sin motståndare och inte eller till och lär sig olika banors layout. Dynamisk bot hittar du på t.ex det populära spelet CSGO där deras in-game bots har lärt sig dessa strategier och layouten till flera av de olika maps spelet har skapat. Däremot från att lära sig layouten av spelet och kunna röra sig runt på spelet så har va statiska botar som inte alls rör på sig mycket i spel. På spelet rust så kan du åka till något så kallas banditcamp där du kan handla saker. Bakom kassan är din ingen ordinarie person men en Bot som du handlar ifrån och dessa bots är statiska bots, deras function är att följa order och sälja saker vid shop.

Bild, tagen av: Jazan Mobarak, på en statisk AI bot
Bild, tagen av: Jazan Mobarak, på ett par dynamiska AI bots

Ännu bra grej med CSGO när det kommer till AI bots har med dit internet att göra. För att låt säga dit internet stängs ner och du gärna vill spela CSGO men kan inte koppla upp dig till online servers. Då kan du i stället spela offline mot dessa dynamiska bots det negativa blir ju bara att du inte får achievments eller experience för att nå en ny level på ditt CS konto. Tack vare det statiska bots man använder sig av i sina spel kan vi spelare kunna interakta med spelets features som på RUST där vi kan handla saker vid dessa affärer. Vad som blir positivt är att de statiska bot, styrs inte av en människa vilket innebär att det finns en 0% chans till att du blir lurad när du vill handla eller göra en trade, till skillnad ifrån den högre chansen att bli lurad av en riktig människa. En negativ grej in-game blir att du måste betala dyrare summor till dessa affärer styrda av AI bots och du kommer aldrig kunna diskutera pris så som du kan göra med andra riktiga spelare.

Extra information: Förresten ett annat ord för AI in gamebots är NPC vilket står för “Non-player character”.

Utvald bild tagen av: Jazan Mobarak

Källförteckning

The Beginners Guide

Wikipedia

Fandom (Rust)

Fandom (CSGO)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.