breaking news

Fotoresistor.

januari 29th, 2021 | by Artur Rekstad
Fotoresistor.
Arduino
0

Denna text kommer handla om Fotoresistorer eller LDR (Light dependent resistor) , Hur jag använder mig av en i kontexten av en krets och lite av deras användningsområden.

En fotoresistor är en typ av sensor som ofta används vid diverse ljuskänsliga kretsar ett exempel på detta är gatlampor som ofta använder sig av ett liknande system då de ska läsa av när det blir mörkt och då tänder men även i diverse kameror för att mäta av ljus. Fotoresistorer mäter av ljus och ändrar sin resistans beroende på hur mycket ljus den tar in.

Denna krets är en version av denna krets (http://www.arduino.cc/en/Tutorial/Tone2)

Resistorn behöver kopplas in till både en jordad port och en positiv port för att fungera. Sedan har jag kopplat in en kabel från port A0 som kommer att skicka sensorns värden till min Arduino för att läsas av och användas. En resistor bör även användas mellan den jordade porten och fotoresistorn. Högtalaren är endast inkopplad till Arduino port 9 och en jordad port. I exemplet är det då port 9 som är ”output” och därför får signalerna som korresponderar ljusstyrkan som mättes av med resistorn.

Kodexemplet är en modifierad verision av denna krets kod (http://www.arduino.cc/en/Tutorial/Tone2)

Detta är kod för kretsexemplet för en fotoresistor. De olika komponenterna är en Piezo högtalare och en fotoresistor som är inkopplade i ett breadboard och en Arduino uno. Den funkar på så sätt att sensorns värden läses av igenom port A0 och beroende på dess värde så skickar den en signal till högtalaren igenom digital port 9. Denna signal ändras beroende på sensorns värden och gör därför så att högtalaren spelar olika toner som korresponderar till ljusstyrkan som sensorn läser av. Den sista delen är endast en liten delay som gör simulationen lite bättre.

http://www.arduino.cc/en/Tutorial/Tone2

https://diy.waziup.io/sensors/light/photoresistor.html

Första bilden:roboticatemuco.cl/inicio/131-ldr-fotoresistor-5mm.html

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.