Arduino

Arduino ljus och ljud nedräkning

Jag har skapat en digital krets med en Arduino Uno R3, ett litet breadbord, en piezo, en knapp, lysdioder, resistorer och kablar. Min krets är kopplad och kodad för att fungera som en nedräkning, likt sådana man kan se på race. När knappen trycks börjar först den röda lampan lysa och en ton spels. Den röda lampan slocknar sedan och den gula tänds samt att en ny ton spelas. Till slut slocknar även den gula lampan och den gröna tänds och ytterligare en ny ton spelas upp.

Jag började med att dra el från Arduinon till min breadbord. Jag kopplar då två kablar från 5V och Ground upp till breadborden. Den röda kabeln från 5V förser brädan med positiv elektrisk laddning medans den svarta kabeln från Ground förser brädan med negativ elektrisk laddning.

Jag såg sedan till att förse min piezo med el genom att koppla den till digital pin 13 samt att koppla den genom en resistor, då den inte klarar av 5 volt ström, från brädans övre del som redan är försedd med negativ elektrisk laddning.

Jag har placerat ut tre stycken lysdioder i färgerna röd, gul och grön på min breadbord. Jag har sedan kopplat de alla till varsin digital pin och kopplat de via resistorer, då lysdioderna inte heller kan hantera 5 volt ström, till brädans övre del för negativ elektrisk laddning.

Min knapp är kopplad med både positiv och negativ ström till breadborden, för den negativa laddningen har jag ännu en resistor för att knappen inte klarar av så pass mycket ström. Jag har dessutom kopplat ännu en kabel till digital pin 2 för att kunna koda knappen till att starta igång lysdioderna samt piezon.

Jag har skapat min krets med blockkod. Jag har lagt in flera kommentarsblock som förklarar min kod och hur den är uppbyggd.

Högst upp i min kod ser man hur jag kodat min knapp att hänga ihop med digital pin 2. Jag har sedan i det stora kontrollblocket sagt att om knappen är intryckt, alltså att digital pin 2 är satt till high så ska resten av koden aktiveras.

Först ser jag till att piezon har ström genom att sätta digitalt pin 13 som den är kopplad till på high.

För alla de olika lysdioderna och tonerna så ser kodningen likadan ut. Den enda skillnaden är vilken digital pin de olika lysdioderna är kopplade till samt vilken ton som ska spelas upp. Först tänds lysdioden genom att den digital pin som den är kopplad till sätts på high. Sedan säger ett block till Piezon som är kopplad till digital pin 13 att spela en specifik ton i två sekunder. Jag har därefter ett block som säger åt koden att vänta två sekunder innan lysdioden slocknar då ett block säger att den digital pin som den är kopplad till ska sättas till low. Jag har sedan ett block som säger åt koden att vänta en sekund innan nästa del startas där koden upprepas igen fast för nästa lysdiod och med en ny ton. Vid det här laget har den tidigare lysdioden redan slocknat och den tidigare tonen slutat spelas så de går en sekund där alla lysdioder är släckta och piezon är tyst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.