Arduino

Arduino med gassensor och larm

Såhär ser då kretsen som jag gjort ut. Den här kretsen är gjord med hjälp av en Arduino som är gjord för att styra enheter som kräver en stor strömförsörjning. Tack vare Arduinon så lyckades jag göra att om en gassensor fick värdet 250 eller högre så aktiverades ett larm som reagerade på detta. Alltså funkade det som ett riktigt brandlarm som alla har hemma för att veta när det brinner nånstans i hemmet.

Jag började med att koppla in 5V och GND(jord) i breadborden. Den röda sladden är plus in, och GND är minus ut. Alltså går strömmen från arduino till breadborden.

Sedan kopplade jag in en gassensor och ett larm, detta gjorde jag för att sedan kunna koppla de samman. Gassensorn är kopplad till både minus och plus så den får el och kan funka. De röda sladdarna ger knapparna ström från plus. I resistorerna går strömmen sedan vidare ner i minus.

Detta är då gassensorn som är kopplad till stör och larmet. På första bilden så kan man se att larmet är kopplat till GND (jord) och 7 så den får signal när gassensorn får värdet 250 eller högre som sedan leder till att larmet aktiveras.

Detta är koden för denna krets. Jag har använt mig av variabeln V_GasSen som i detta fall är gassensorn. Först så gjorde jag att gassensorn läser av A0 För att det är den som sedan skickar ut signaler till larmet som är kopplat till 7. Sedan så kodade jag att om gassensorn får ett värde av 250 eller högre utav rök så skickar den ut en signal till larmet som sedan aktiveras och gör ett ljud. Under det här då så gjorde jag också att värdet gassensor läser av (hur mycket rök som finns i närheten) står på Serial Monitorn så jag också kan se det och veta när rök finns i närheten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.