Arduino

Arduino Krets (varningssystem)

Jag kommer att visa hur jag använde mig av en Piezo högtalare och en Ultrasonic Distance sensor för att skapa ett varningssystem igenom att koppla in de i en Arduino Uno. Jag visar även hur man ska koda kretsen med blockkod på tinkercad.com igenom deras Circuits funktion.

Jag har kopplat in både min Piezo och min sensor in i ett Breadboard som får el ifrån min Arduino. Mitt Breadboard får el ifrån att jag har kopplat in kablar ifrån min Arduino till portar på den. Denna laddning kan sedan överföras till mina komponenter igenom att koppla in dem i Breadboardet. De röda kablarna är positiva och ger då av en positiv elektrisk laddning medan den blå ger av en negativ laddning. Den gröna kabeln är en signalkabel som läser av sensorns värden och skickar dem till min Arduino igenom den analoga porten A0.

Denna blockprogrammering är relativt enkel då själva kretsen också är det. Det första som jag har gjort är att skapa en variabel som kallas ”avstand”. Denna variabel står för avståndet i cm för det objekt som är framför sensorn. Nästa del av programmeringen säger att ifall variabeln ”avstand” är mindre än 100 cm så ska pin 11 sättas igång. Piezon behöver två kablar med positiv laddning inkopplade och påsatta för att låta. Det jag har gjort är att en av dem alltid är på och då om pin 11 sätts på så fyller det kriterierna och varningssignalen sätts igång.

Denna krets skapar slutligen ett typ av varningssystem som kan användas vid som t.ex. en backningsvarningssignal till en bil då den på samma sätt läser av avståndet och varnar när man börjar närma sig något. Det finns många liknande enkla kretsar som man kan skapa och koda som sedan kan fylla viktiga syften.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.