breaking news

Webbutveckling, frontend eller backend?

december 17th, 2020 | by Vincent Gustafsson
Webbutveckling, frontend eller backend?
Design, Grafik & UX
0

Frontend

Är du intresserad av att skapa och designa webbsidor? Då är frontend rätt för dig! Du använder dig av HTML, CSS och Javascript för att bygga vackra och interaktiva webbsidor.

Bild: Fab, How to get started with web development (Front-End)?🤔 [Part – 1]

Som du kan se i den här bilden har ”språken” olika ansvar. HTML är som ett skelett, det bestämmer vad som ska finnas webbsidan. Vill du att din rubrik ska vara blå istället för svart? Du kanske vill ha en paragraf som har en ramlinje runt sig? Då är det CSS som bestämmer. Du sätter upp ”regler” för styling.

Den sista pusselbiten för frontend development är Javascript, vill du konvertera celsius till fahrenheit? Kanske till och med skicka en request till en backend server för att hämta upplägg från reddit? Då ska du använda Javascript.

När du har blivit bekväm med Javascript skulle du kunna börja göra lite research på supersets av Javascript. Ett superset är som en förlänging av programmeringsspråk, det har samma funktioner som språket det är baserat på, men utökar det med fler funktioner. Ett superset av javascript måste kompileras till javascript då supersets inte fungerar i webbläsare. Supersets är ett verktyg för programmerare, en användare avprogrammet märker ingen skillnad.

Två exempel är Typescript och Elm. Typescript är ett typ-säkert superset av Javascript. Du skriver i Typescript, sedan kompilerar du det till javascript. Elm är mer av ett eget programmeringsspråk än ett superset. Du skriver i Elm och sedan kompilerar till Javascript.

Backend

Är du intresserad av servrar och databaser? Vill du skapa en blogg eller kanske en chatt app? Då ska du lära dig backend development. När du jobbar med backend eller ”serversidan” programmerar du en server som svarar på ”requests” med en ”response”. När du tar emot en request kan du göra vad som helst, du skulle till exempel kunna prata med en databas, eller kanske göra något med data som användaren har skickat.

Du kan skriva din backend server i en massa av olika programmeringsspråk. Oftast vill du också använda ett ramverk eller ”framework” som hjälper dig med de klurigaste delarna, men det är inte ett måste. Det finns ett spektrum över hur dogmatiskt ett ramverk är. Vissa ”kommer med batterier inkluderade” medans andra bara är en ”wrapper” över en http server. Här kommer populära programmeringsspråk och en eller flera ramverk:

Är du intresserad av både Frontend och Backend finns det ett namn för det, ”full stack”. Det är inga konstigheter, du gör helt enkelt båda jobben!

Featured Image: Make School Tutorials

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.