breaking news

Bioprinting

oktober 27th, 2019 | by Isak Persson
Bioprinting
CNC-teknik
0

Vad är bioprinting?

Bioprintning innebär att man 3d printar med biobläck och med hjälp av det kan göra kroppsdelar t.ex. öra. Biobläck är ett speciellt material gjort för Bioprinting med att efterlikna däggdjursceller med celldelning m.m., eftersom det är celler blir det väldigt verkligt och äkta.

Innan man började med bioprinting fanns det inte något bra sätt att få tillbaka en skadad eller saknad kroppsdel. Det som fanns då var transplantation där någon donerat ett organ till mottagaren.

Fördelar och nackdelar

Den största fördel måste vara att man kan få tillbaka en kroppsdel som hade försvunnit. Eftersom det finns en stor brist på organdonatorer kan detta i framtiden minska tiden man får vänta genom att kunna printa istället för att vänta på att någon ska dö. Även istället för att använda en protes kan man ha bioprinting istället.

Eftersom det är väldigt nytt finns det inte jättemycket forskning i detta område, man vet inte vad som kan hända i framtiden. Det är även väldigt dyrt att köpa in bläcket och att göra det, det krävs även väldigt mycket energi för att skapa organ. Just nu används detta främst till forskning och reparera skadade ligament och leder. Men det görs även blodkärl som är starka nog för att i framtiden kunna fungera i en kropp.

Bildkälla

Källor

https://www.vgregion.se/contentassets/507144a5c4254fe1a6194a16e0fad10e/3drapport.pdf

https://www.verywellhealth.com/bioprinting-in-medicine-4691000

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.