breaking news

3D-printade hus

oktober 27th, 2019 | by Isak Persson
3D-printade hus
CNC-teknik
0

Beskrivning

Med hjälp av att kunna 3d printa ett hus går det extremt snabbt och relativt billigt att kunna få ett litet hus. I byggen kan man använda olika material, i Danmark har man gjort ett hus med hjälp av en 3d betongskrivare. På Chalmers tekniska högskola har man tagit fram ett träbaserat bläck som härmar trä ultrastrukturen. Innan man kunde använda den här tekniken med att kunna göra 3d printade hus så byggde man hus som man alltid gjort, med snickare och mänskligt arbete.

Fördelar och nackdelar

Det finns många fördelar med att 3d printa hus. Det är billigare då ett hus på 38 kvadratmeter kostar ungefär 90 000kr för att konstruera det, det är så eftersom man inte behöver betala några löner. Det går även väldigt snabbt då samma hus tog endast 24 timmar att bli klart. Antalet olyckor blir mycket färre då man låter en maskin så i mitten av byggplatsen, istället för att låta snickare utsätta sig själva för möjliga olyckor som kan hända. Det blir även mindre materialspill då man vet hur mycket man behöver ha och maskinen gör allt, eftersom maskinen gör knappt några fel kommer det inte att bli något fuskbygge eller fel under tiden som det byggs. Det blir mer material som är återvunnet och mängden avfall blir mindre än normala byggen.

Det finns inte jättemånga nackdelar men en stor nackdel är att om den här tekniken slår igenom runt hela världen kommer snickare bli utan jobb.

3D-printat betonghus.
Bildkälla

Källor

https://www.byggvarlden.se/har-byggs-europas-forsta-3d-printade-hus-115363/nyhet.html

https://www.chalmers.se/sv/institutioner/chem/nyheter/Sidor/H%C3%A4rmar-ultrastrukturen-hos-tr%C3%A4-f%C3%B6r-3D-printade-gr%C3%B6na-produkter-.aspx

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.