breaking news

Plasmaskärning

oktober 27th, 2019 | by Gustav Soderbom
Plasmaskärning
CNC-teknik
0

Plasmaskärning fungerar som så att en elektronisk ljusbåge tänds mot arbetsstycket samtidigt som gas blåses igenom ljusbågen. Tempereraturen blir väldigt hög och kan nå så högt som 30 000 grader Celsius. Metallen smälter av värmen och tillåter operatören att skära ut tjocka metallformer i flera olika metaller. Den smälta metallen blåses bort av på ett effektivt sätt och lämnar den snittyta man vill ha.  

Bildkälla: https://www.durocmachinetool.se/

Plasmabeskärningen utvecklades under 80-talet som ett bra sätt att skära ut metaller. Man slapp med denna metod metallspill som uppstod när man tidigare använde tex metallkapsågar. Dessutom blev snittytorna snyggare. Innan plasmaskärningen var det också svårare att skära ut exakta former i metallen, då mer behövdes göras för hand med mer primitiva verktyg.  

Plasmaskärning är snabbare än gaskärning och erbjuder också snitt av högre kvalitet. Det blir mer effektivt då man kan skära ut flera lager plåt samtidigt. Plasmaskärning skär dock inte lika exakta former som laserskärning, och det tar även längre tid för omställningar med plasmaskärning. Plasmaskärning är som andra utskärning tekniker inte ofattbart dyra. Kostnaden är ganska välbalanserad på cirka 8000 kr, men med CNC blir kostnaden betydligt dyrare.  

För precis utskärning av tjocka metaller är alltså plasma ett högt rekommenderat val.  

Bildkälla: https://blogs.nippongases.es/blog/corte-plasma/

Källor:

https://www.gnosjoregion.se/skarning/plasmaskarning

http://www.svets.se/kunskapsbanken/tekniskinfo/termiskskarning/plasmaskarning.4.38a2e557141001d647534fe.html

http://www.classicmotor.se/artiklar/artiklar/20080812/plasmaskarning-skar-med-strom/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.