breaking news

3D bioprinting

oktober 27th, 2019 | by Gustav Soderbom
3D bioprinting
CNC-teknik
0

Bioprinting är en additiv process där biomaterial som celler och tillväxtfaktorer kombineras för att skapa en typ av vävnadsstruktur som liknar och imiterar naturliga vävnader. Funktionsmässigt fungerar bioprinting lite som en vanlig 3D-skrivare. Skillnaden är mest märkbart materialet som används, alltså biomaterial. Om en person saknar ett öra så kan man med bioprinting skriva ut ett öra med celler från personen och skapa en perfekt replika.  
 
Tidigare hade sakerna som görs med bioprinting i högsta grad varit omöjliga att göra med andra metoder. Om någon behöver ett organ så behöver man en donation, eller en speciell person som själ organet åt dig. Men nu så går det att tex framställa ett riktigt öra gjort på mänsklig vävnad med bioprinting. Men trots att detta kan ses som imponerande. Så är det framförallt framtiden som kan komma att bli spännande med bioprinting. Då organen och kroppsdelarna som kan produceras kommer att bli fler och fler. Det går snabbt framåt och forskare har redan nu lyckats göra ett 3D hjärta av biologiskt material. Det är lika stort som ett kaninhjärta men visar dock potentialen med tekniken.  

Ruptly: https://www.youtube.com/watch?v=EVeM6bay8rw

Genom bioprinting kan man minska saker som drog och medicintestning på djur, genom att drogens effekt på organ istället kan observeras på ett bioprintat organ. 

Bioprintning är en dyr process och är definitivt en nackdel med tekniken. Kostnaden i framställning begränsar vilka som kan nyttja tekniken och begränsar alltså användningen till mer förmögna personer. Men ju mer bioprinting utvecklas och normaliseras, ju lägre kommer också kostnaderna att bli. 

Källor:

https://all3dp.com/2/what-is-3d-bioprinting-simply-explained/

https://techworld.idg.se/2.2524/1.717661/3d-hjarta-skrivits-ut

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.