breaking news

3D-utskrivning (metall)

oktober 26th, 2019 | by Gustav Soderbom
3D-utskrivning (metall)
CNC-teknik
2

3D-printing är numera en av det vanligaste och mest välkända formerna av CNC. Det finns mängder av olika modeller vare sig det kommer till 3D-printing i plast, metall eller andra material. Den vanligaste typen av 3D-skrivare är de som använder plast, eftersom både maskinerna/skrivarna och materialet ofta är relativt billigt. Men det finns också viss användning av 3D-utskrifter i metall, även om teknologin är betydligt dyrare än dess plastföregångare.  

https://www.marhellabs.com/en/3d-manufacturing-processes/selective-laser-melting-slm/

Med denna typ av 3D-skrivare går det att göra komplicerade och komplexa modeller och kreationer med relativ enkelhet i jämförelse med hur det gjordes innan. Saker som komplexa ihåliga strukturer hade tidigare kunnat vara väldigt svårt att göra i metall, eftersom mycket handarbete och många arbetstimmar hade krävts, om ens möjligt. Men går nu att göra snabbt och effektivt i ganska storskalig produktion med metall 3D-skrivare. 3D-utskrivning i metall skiner framförallt när det kommer till komplexa ihåliga strukturer. Men när det kommer till lättare och mindre komplexa objekt så kan många andra CNC-tekniker konkurrera. Som tex en CNC-drill om objektet som ska göras är en vanlig ring. Det skulle gå betydligt snabbare och kosta mindre pengar med en CNC-drill, på grund av CNC-drillens/borrens relativt enkla metod.

Hur fungerar 3D-utskrivning då? Det varierar från maskin till maskin, men principerna är detsamma. 3D-skrivaren använder lasrar för att smälta en typ av fint metallpulver. Metallpulvret sprutas in lager efter lager och bildar tillslut ett metallobjekt. Denna typ av tillverkning kallas för SLM (Selektive Laser Melting) och är en av det vanligaste typerna av 3D-utskrivningstekniker när det kommer till 3D-utskrivning i metall.  

3D-printing användes exempelvis för att göra det speciella avgasslutstycket till superbilen Koenigsegg one:1. Viktigt att poängtera är dock att den är utskriven i titan, och visar därmed hur stora möjligheterna är när det kommer till 3D-printing. Då fler och fler material kommer att kunna användas och utöka möjligheter för vad som är möjligt med denna teknik. Slutprodukten i bilden är dock polerad, behandlad och sandad för att nå högsta standard, något som den inte var direkt efter utskrivningen.  

Men det finns självklart även nackdelar med 3D-printing. Som att det kan användas till vapentillverkning, och detta är något som kan komma att bli en stor fråga och utmaning i framtiden. Men eftersom jag inte bryr mig om det problemet, så kan jag nämna att en annan nackdel med 3D-printing i metall är också att mindre komplicerade objekt och former blir onödigt dyra att göra. Detta begränsar användningsområdena där denna teknik kan användas. Men är samtidigt inget större problem, då inköpare av dyra maskiner som dessa ändå har specifika saker i åtanke vid köp.  

Källor:

https://techworld.idg.se/2.2524/1.707012/hp-lanserar-3d-skrivare-for-metall

https://www.protech.se/3d-skrivare-metall

2 Comments

  1. Gustav Soderbom says:

    Hallå

  2. Cool boy 69 says:

    Best article on this website easily.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.