breaking news

Hjärnemulering

oktober 26th, 2019 | by Simon Andersson
Hjärnemulering
CNC-teknik
0

Hjärnemulering går ut på att skanna en existerande hjärna och skapa en digital kopia av den. Processen börjar med att skanna en hjärna där den ska avbildas. Sedan går det över till bildbehandling, där brus och annat fel försöks hanteras. Därefter ska de skannade bilderna tolkas, där de olika celltyperna identifieras, bedöms om de är funktionellt relevant och sedan lagras den viktigaste datan. När tolkningen är slutförd ska en mjukvarumodell skapas. Till sist ska modellen simuleras i en dator, där det blir som en sammanlänkning mellan en hjärna och en dator.

Bildkälla

Det har ännu inte gjorts några hjärnemuleringar, då det kräver mycket mer avancerad teknik vi inte har idag. Det är anledningen varför det inte finns några exempel på hur situationer hanterades innan hjärnemulering.

Med hjärnemulering kan man nå högre nivå av intelligens, och möjligtvis uppnå superintelligens. Om en hjärna är kopplad till en dator finns det stor lättillgänglighet till information, kommunikation och bättre intelligensprestation. Det är ju självklart det som är den stora fördelen, intelligensökning som kan hjälpa till andra innovationer och framgång.

Nackdelarna är främst riskerna. Din hjärna skulle kunna ligga i händerna på ett företag, de som initierat hjärnemuleringen, och utnyttja det. Det finns en chans att du har begränsad kontroll, där företaget övervakar allt du gör. Företaget skulle också kunna kontrollera dig totalt, där du inte har någon egen vilja. En annan stor risk är gällande fallet om superintelligens. Om hjärnemulering kan leda till superintelligens finns det ett stort ansvar som måste tas. Tas inte det ansvaret kan det verkligen missbrukas, och det kan leda till katastrofala konsekvenser.

Källor:

Superintelligens, vägar, faror och strategier, av Nick Bostrom.

https://www.morningbrew.com/emerging-tech/stories/2019/08/15/whole-brain-emulation-giant-step-neuroscience

https://wiki.lesswrong.com/wiki/Whole_brain_emulation

https://transhumanism102.weebly.com/the-cons-of-mind-uploading.html

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.