breaking news

Riktiga hus med hjälp av 3D-Printer!

december 19th, 2018 | by Balindervir Sekhon
Riktiga hus med hjälp av 3D-Printer!
CNC-teknik
0

3D tillverkning inom hus är att man printar ut lager på lager av tillexempel cement vilket tillslut skapar en grund till ett hus. Man printar ut riktiga hus exemplar. Husen innehåller allt, tillexempel hål till fönster, vägguttag och vattenrör mm. Saker som elkablar och annat liknande får man fixa för hand. Det blev väldigt populärt i Kina och efter det har det blivit mer populärt och spridits till andra länder. Printing av cirka 100 designer är mycket billigare än 100 andra identiska objekt. Teknikten kom runt 1990-talet. Första var det begränsade antal printers men sedan blev det möjligt för alla att använda för privatbruk. Det var då denna teknik exploderade och utvecklades jättemycket. I dagens samhälle har vi mycket nytta av 3D-printers för att det är inte dyrt att köpa en själv.

Teknik fungerar genom att göra lager för lager av för det mesta cement och även formar huset som det ska vara. Man tar hjälp av designen som man har på sin dator och sedan programmerar in det i skrivaren så att den ska göra samma sak fast i vekligheten. Själva 3D printern är ganska stor men den är inte svår att transportera om man göra det rätt.

Materialet man använder är oftast cement för en bra grund men även annat. Tillexempel betong, vax, skum, polymer, sintring och additiv svetsning. Detta är också miljövänligt och minskar på kostnaderna för byggmetoder. Transporten blir också billigare då man inte behöver lika mycket material.

Styrkor med detta är att jobbet blir mycket mer effektivt för att det är först designen och sedan printa ut hela. Företag som gör sådana hus tjänar också på det för att dem behöver inte anställa många för att kunna bygga. Pengarna går istället till infrastruktur, vattenledningar och elektricitet. Nackdelen är att det blir mer arbetslöshet vilket leder still att folk inte kommer att få den lön dem behöver. Det kan även bli så att det blir för mycket arbete för dem som nu har jobbet.

Mjukvaror för design av hus är tillexempel Autodesk Revit, AutoCAD och Inventor mm. Man designar alltid det man vill göra på datorn först (I detta fall huset). Man kan även se hur huset kommer att byggas i programmet. Efter designen skickar man över allt till printern som skriver ut huset på riktigt.

Inom detta område kan man göra hus. Husen kan vara olika formade och även gjorda av olika material. Det finns även möjlighet att göra olika delar till hus och sedan sätta dit delarna. Man kan sälja byggskrivarna till byggfirmor, vilket utvecklar området ännu mer. Ifall detta bara är börjar kan detta komma väldigt långt och lyckas bra.

Det kommer definitivt bli mer och mer populärt över hela världen. Många företag kommer att börja använda det just på grund av att det är så effektivt. Jag tror dock att det kommer vara väldig dyrt i början men efter några år kommer nog priserna bli bättre. Det var samma sak mer vanliga 3d printers när dem kom ut jämfört med idag.

 

BILD: Contour Crafting.

 

LÄNK: Eva Barkeman, 2016,  https://fof.se/tidning/2016/3/artikel/skriv-ut-ditt-eget-hus

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.