breaking news

3D-skrivartektikens användning inom medicin

december 19th, 2018 | by Jalle
3D-skrivartektikens användning inom medicin
CNC-teknik
0

Användningsområden inom medicinen

Inom medicin används 3D-skrivarteknik inom fyra olika områden. Dessa områden är: tillverkning av vävnad och konstgjorda organ med hjälp av bioskrivare , kirurgiska verktyg, patient-specifika kirurgiska modeller som kirurger kan öva på och specialgjorda protester som kan tillverkas mycket snabbare än traditionellt tillverkade proteser.

Teknik och material

Med hjälp av datortomografi så kan doktorer se hur kroppen är uppbyggd vilket fungerar som en mall för att kunna 3D-skriva. Istället för att skriva ut med material som plast eller metall så använder man bio skrivare för att guida cellerna med datorer så att man kan tillverka konstgjord levande vävnad. Detta kan man använda som forskning eftersom att vävnaden och de konstgjorda organen efterliknar organ på en miniatyrskala. Man testar även detta som ett billigare alternativ till transplantationer av mänskliga organ.

Fördelar och nackdelar

Fördelen med 3D-skrivning är att det är billigt och i vissa fall snabbare än vad man tidigare har använt sig av. Det finns dock tre stycken etiska problem med detta. Dessa problemen är: rättvisa i tillgången till vård, test av säkerhet och effektivitet och om man ska använda teknologin för att öka människans förmåga.

Möjligheter för framtiden

3D-skrivning ser väldigt lovande ut och jag hoppas att vi i framtiden ska kunna byta ut människors organ när det blir sjuka, vi kanske till och med kommer kunna bota cancer genom att byta ut hela kroppsdelar eller organ med konstgjorda istället. Det viktiga är att vi ska kunna hjälpa så många människor som möjligt och jag tror att 3D-skrivarteknik kommer vara till stor hjälp för att uppnå det målet.

 

källor:

“http://www.abc.net.au/science/articles/2015/02/11/4161675.htz”

“https://www.emedicinehealth.com/ct_scan/article_em.htm”

“https://www.medicaldevice-network.com/features/3d-printing-in-the-medical-field-applications/”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.