breaking news

Militär och Olaglig 3D Tillverkning Av Vapen

december 19th, 2018 | by Strand
Militär och Olaglig 3D Tillverkning Av Vapen
CNC-teknik
0

Ett välfungerande vapen går knappast att tillverka med bara 3d skrivna plastdelar. Men det går att skriva ut rätt många delar i plast för att ett vapen ska hålla. När det gäller material så kommer inte heller den vanligaste plasten att fungera som material till delar som pipan eller mottagaren och det blir en stor säkerhetsrisk om man använder sig av plast till dessa delar. Därför är använder man sig av en blandning med 3D skrivna plast delar och Metaller skurna med SLS för att skapa det ideala 3D skrivna vapnet, även om den inte består till 100% av 3d skrivna delar.

De material som ofta används när man skriver ut delar är PLA eller ABS plaster. Dessa 2 har olika egenskaper men ingen av dem är bra för att vara ett vapen. Då PLA till slut böjs och vapnet slutar fungera, medan ABS exploderar. Därför är materialet en viktig del och en av de största motgångarna till 3D skrivning av vapen. Amerikas armé har forskat på 3D tillverkning av vapen och kommit fram till att en blandning av kolfiber när man skriver ut i 3D och Aluminium när man skär ut med lasersintring. När det gäller den illegala civila marknaden uppmanas det att skriva ut dessa vapenmodeller i ABS. Men dessa vapen håller bara efter ett få skott och är lika farliga för skytten som den som blir skjuten. Då plasten kan explodera i handen och göra stora sår i handen.

 

Mjukvaror och den svarta marknaden

Vapen tillverkat av metall med SLS teknik

Mjukvaror som används för att skapa dessa vapen behöver kunna simuleras i programmen. Då det är extremt farligt att testa vapen utan professionell skyddsutrustning. Därför skapas många 3d modeller för vapen i Solidworks där de senare säljs på en svart marknad på Darknet. Darknet eller Deep Web är en stor del av internet som inte syns för vem som helst. Alla sidor här ägs privat och allt du gör är anonymt. Vill du veta mer om darknet kan du läsa mer här: The Darknet and the Future of Content Distribution. Dessa vapen modeller kan kosta runt 100kr styck och deras användning håller inte mer än 2 skott innan plasten antingen böjs eller exploderar av kraften från vapnet. Så varför köper kriminella dessa vapenfiler om de fortfarande är ineffektiva. Främst är det för priset och tillgängligheten, ett vanligt vapen kan kosta upp mot tusentals kronor här i Sverige och det är extremt svårt att få in vapen utomlands genom tullarna. Medan denna fil går att ladda ner på ett par minuter och sedan printas ut för en skrivare som inte behöver kosta mer än 5000kr. Detta gör att tillgången för det är 3D tillverkade vapen blir större än vanliga vapen. Trots allt behöver man inte mer än 2 skott för att skada en människa till och med döda.

 

Begränsad tillverkning

3D tillverkningen är fortfarande väldigt begränsat. Men det är inte långt kvar tills den Amerikanska armén eller något annat företag kommer ut med en fungerande prototyp som senare kan komma ut i tillverkning. Redan 2013 kom det tillverkning på fullt funktionella 3D tillverkade vapen, dessa var gjorda i ABS plast för att annan plast inte lika bra. De använde sig just ABS då det blir tydligare då vapnet går söner och det är hårdare än vad PLA plast är.

Tillverkningen är så begränsad tack vare det dåliga materialet som är tillgängligt, kolfiber går att printa i som det står mer om under RAMBO. Men till och med det är inte tillräckligt för att ha ett välhållen funktionellt vapen. Då det felar även där, därför Rambo också använder sig av Aluminium som är skurna med lasersintring.

 

Rambo

Rambo, en granatkastare framtagen av ARDEC

Med tanke på att US Army’s Armament Research, Development and Engineering Center (ARDEC) jobbar successivt på att utveckla och förvandla deras vapen tillverkning till 3d printade delar så tror jag att utvecklingen av denna teknik kommer att gå framåt väldigt fort. Innan 2009 var det ingen som kunde använda sig av 3D tillverkning. 2013 kom den första fungerande pistolen som bara var gjord i en 3D skrivare. Idag så har ARDEC kommit fram med en design som går att göra med främst 3d skrivna delar delvis ett par laser skurna. De använde sig av kolfiber som gör att vapnet håller bättre än vad plast gör. Då PLA plast lätt kan böja sig medan ABS plast kan sprängas i flera bitar när man skjuter med den för att dessa inte klarar av krafterna från vapnet. De använder sig även av SLS för att skära ut de aluminium delar som behövs för vapnet som inte går att använda sig av kolfiber. Vapnet kallas för RAMBO som står för (rapid additively manufactured ballistics ordnance). Detta är en granatkastare där även granat patronen är gjort av 3D tillverkning.

 

Framtidens utveckling

Med detta sagt tror jag att utvecklingen med vapen när man använder sig av kombinerad FGM och SLS teknik så tror jag att de flesta andra vapenfabriker kommer att stängas och bara fokusera på denna typ då den är billigare än normal vapentillverkning. I dagens läge satsar redan den amerikanska armen att de ska använda deras egna sätt att göra sina vapen på. Och de lägger en del av sin budget till ARDEC för att de ska utveckla och testa sätt att byta den traditionella vapentillverkningen till en billigare, effektivare och smartare tillverkning. Deras framtidsmål är att de kan skicka med råvaror och maskiner ut till fältbaserna till exempel i Afghanistan så soldaterna kan prdoucera deras vapen där. Detta gör dem för det är säkrare att transportera råvaror än att de ska transportera fungerande vapen med ammunition.

När det gäller för civila och den illegala marknaden kommer den också få en utveckling och det kommer att bli svårare att bekämpa brott då 3D tillverkade vapen inte är registrerade och nästan vem som helst kan göra ett 3D tillverkat vapen i sitt hus. Och vi ser redan en marknad på det idag, och kriminella utvecklas och blir allt smartare, när fler illegala ligor hittar detta så kommer de även vilja tjäna pengar på detta och lär sig att cadda vapen vilket gör att produktion och konsumtionen ökar. Därmed ökar brott och risken för skottlossning ökar då dessa vapen är inte är spårbara.

 

Referenser

Andy Greenberg. I Made an Untraceable AR-15 ‘Ghost Gun’ In My Office | WIRED. YouTube, www.youtube.com/watch?v=BTojV_NqWCA 03-06-2015, (hämtad 04-12-2018)

Tyler Koslov. 2018 3D Printed Gun Report – All You Need to Know. All3DP, www.all3dp.com/3d-printed-gun-firearm-weapon-parts/ 01-08-2018, (hämtad 04-12-2018)

Berenice Baker. Made to measure: the next generation of military 3D printing. Army Technology, www.army-technology.com/features/made-measure-next-generation-military-3d-printing/ 23-01-2018, (hämtad 05-12-2018)

Benedict. 3D printed submachine guns discovered in Australian drug bust. 3Ders, www.3ders.org/articles/20161123-3d-printed-submachine-guns-discovered-in-australian-drug-bust.html/ 23-11-2016, (hämtad 12-12-2018)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.