breaking news

Hjälpande AI

december 10th, 2018 | by Carl Wilhelm Tubbin
Hjälpande AI
AI - Artificiell Intelligens
0

Artificiell intelligens

AI

Innan jag går över och pratar om det område som jag har valt så kommer jag berätta om vad AI står för. En kort förklaring på AI eller artificiell intelligens, det betyder att en dator försöker att tänka som en mänsklig hjärna (NE, 2018). Det man försöker att göra med AI är att få en dator att förstå hur människor tänker hur vi löser problem, inhämtar information, bara för att nämna några. Man försöker att göra detta genom att programmera stora och komplicerade koder, när man skriver denna kod så behöver man väldigt mycket folk som jobbar med AI som man kan se att det jobbar ca 2000 personer på Googles AI avdelning (Google, 2018).

Hjälp i dagligt liv

 

Det område jag har valt handlar om att hjälpa personer i sitt dagliga liv. Det kan vara så enkla saker som att sätta en timer eller sätta en påminnelse. Men det kan också vara komplicerade saker som att ringa till en restaurang och sedan boka bord utan att du själv behöver prata med personalen på restaurangen (Stream, 2018).

Det hjälper folk som inte har tid att göra dessa saker, men det hjälper också personer som inte har möjligheten att göra dessa saker till exempel personer som har funktionsnedsättningar.

I Googles presentation så visar dem att Google Assistant ringer också upp föräldrarna till ägaren av telefonen och pratar med dem om hur och vad telefonägaren har gjort, till exempel dem säger att ägaren har köpt två kokböcker och att ägaren har spenderat 60% på matleveranser jämfört med den förra månaden (Now Google Assistant Can Call Your Parents, 2018). Det man ser är att Assistenten har väldigt mycket information om ägaren, den har information om köphistorik och meddelande historik. Detta kan göra så att många kan tycka att det är för personlig information som assistenten samlar på sig. Men detta kan man stänga av och man kan välja vad för information som assistenten ska använda (Google, 2018).

Men alla funktioner som Google pratar om finns inte för privatpersoner ännu. Under Googles presentation så sa Googles verkställande direktör att det var under stor utveckling och att det skulle testas under sommaren 2018 hos vissa utvalda personer (Welch, 2018). Det kommer att vara ett tag tills man kan säga till en assistent i telefonen att kunna ringa och boka tider.

Som en slutsats så kommer framtiden för AI med hjälpande ”kommandon” se ganska bra ut, det kommer att ta ett tag tills vi kommer dit men man jobbar med det. Det kommer att hjälpa mycket personer som inte har tid och personer som inte har möjligheten att göra dessa saker. Just nu kan man göra enkla saker som att sätta påminnelser och sätta alarm (Fossbytes, 2017). Dem minus med AI är att det tar mycket tid att utveckla dem, men det största minus är hur Google använder den personliga informationen.

Referenser

Fossbytes. (den 07 10 2017). Google Assistant: 30+ Super Useful Voice Commands You Should Know. Hämtat från FossBytes: https://fossbytes.com/useful-google-assistant-voice-commands/

Google. (2018). Allow personal results on your shared devices. Hämtat från Google home Help: https://support.google.com/googlehome/answer/7684543?co=GENIE.Platform%3DAndroid&hl=en

Google. (den 26 11 2018). People directory. Hämtat från Google AI: https://ai.google/research/people/

  1. (den 26 11 2018). Artificiell intelligens . Hämtat från NE: https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/enkel/artificiell-intelligens

Now Google Assistant Can Call Your Parents. (den 09 05 2018). Hämtat från Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=qCLLAJDF1fM

Stream, T. (den 08 05 2018). Google I/O 2018 Keynote Livestream. Hämtat från Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=7snqbxn1Gus

Welch, C. (den 08 05 2018). Google just gave a stunning demo of Assistant making an actual phone call. Hämtat från The Verge: https://www.theverge.com/2018/5/8/17332070/google-assistant-makes-phone-call-demo-duplex-io-2018 den 10 12 2018

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.